«Το χρυσάφι της ελληνικής γης» και ένας επιτυχημένος Συνεταιρισμός
Ο κρόκος
είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και
χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. 150.000 άνθη
κρόκου χρειάζονται για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του άνθους.
Ο κρόκος
εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην
φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία
ακόμα δε και στην ζωγραφική από τους Έλληνες
και άλλους αρχαίους λαούς.
Αναφέρεται στον Όμηρο
ενώ τον χρησιμοποιούσε ο
Ιπποκράτης και άλλοι αρχαίοι γιατροί ως φάρμακο.
Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης.
Η ίδρυση του Συνεταιρισμού δημιούργησε ένα φορέα που έχει τη συνολική
ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος,
έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία του παρελθόντος,
από τους εμπορομεσίτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αρνητική εικόνα
του προϊόντος.
Το διάστημα 2010-2012 παρουσίασε αύξηση 147% των εξαγωγών,
επισφραγίζοντας τη δυναμική και τις
ορθές επιχειρηματικές πρακτικές μίας ελληνικής εταιρείας με ισχυρό εξαγωγικό
προφίλ και επιβεβαιώνοντας την υπεροχή και προστιθέμενη αξία των προϊόντων της
ελληνικής γης. Οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής αποτελούν προτεραιότητα
για την «Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης» (ΠΚΚ) στο πλαίσιο επέκτασης των εξαγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου