Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Φολέγανδρος: Η άγρια ομορφιά των Κυκλάδων

Κάποια νησιά ξεχωρίζουν, ακόμη κι αν έχουν τους πιο φανταχτερούς «γείτονες». Όπως για παράδειγμα η Φολέγανδρος. Μπορεί να μοιράζεται το ίδιο «άγριο» γεωλογικό τοπίο με την Σαντορίνη, αλλά κατορθώνει να διατηρεί αυθεντικό χρώμα, μακριά από την βίαιη τουριστική ανάπτυξη. Πού αλλού θα
βρεις μια χώρα με ένα δίκτυο από μικρές πλατείες; Πού αλλού θα κολυμπήσεις με φόντο τα χαρακτηριστικά πράσινα βράχια του νησιού; Πού αλλού στο Αιγαίο θα βρεις μια καστροπολιτεία που απολαμβάνει θέα στο απέραντο γαλάζιο; Πού αλλού στην Ελλάδα θα συναντήσεις σπιτάκια και ανθρώπους να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Ναι, και αυτό γίνεται σε έναν μικρό οικισμό του νησιού, αλλά καθόλου δεν απασχολεί τους ανθρώπους του: Η ακατέργαστη ομορφιά του τόπου σε κάνει να ξεχνάς οτιδήποτε. Στη μέση τριών πελάγων, του Αιγαίου, του Μυρτώου και του Κρητικού, η Φολέγανδρος έχει χτίσει τον δικό της καλοκαιρινό μύθο την τελευταία δεκαετία, ως «νησί του μέτρου», όπως αρέσει στους ντόπιους να το αποκαλούν. Ναι, η τουριστική ανάπτυξη χτύπησε την κυκλαδίτικη πόρτα του, αλλά οι κάτοικοι του νησιού με το πιο όμορφο όνομα στις Κυκλάδες φρόντισαν να την διαχειριστούν σωστά. Έτσι, ώστε να συνυπάρχει ο κοσμοπολιτισμός με την αυθεντικότητα, η χαλαρότητα με την διασκέδαση, ο ρομαντισμός με το άγριο τοπίο της που σαγηνεύουν όποιον ρίξει άγκυρα εκεί. Κι ίσως είναι γι’ αυτό που όλοι, στον δρόμο της επιστροφής, θα σου ευχηθούν «καλή αντάμωση» και θα το εννοούν. Γιατί οι περισσότεροι όντως επιστρέφουν, και χτίζουν μια ιδιαίτερη σχέση με το νησί και τους ανθρώπους του.

 Οι οικισμοί της Φολεγάνδρου 

Τρία είναι τα βασικά «χωριά» του νησιού: 
Ο Καραβοστάσης, το λιμάνι δηλαδή της Φολεγάνδρου, η Χώρα και η Άνω Μεριά. 

*Καραβοστάσης: Το ήσυχο λιμανάκι θα σας καλωσορίσει κατά την άφιξή σας, με φόντο τους κοκκινωπούς του βράχους, ενός «ανεμοδαρμένου» τοπίου που ωστόσο κρύβει τις καλύτερες αμμουδιές στην βάση του. Εδώ θα βρείτε και λίγα ταβερνάκια, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά η βάση της διαμονής και των εξορμήσεών σας θα πρέπει να είναι άλλη, δηλαδή… 

*Η Χώρα: Βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού και αποτελεί μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές και πιο όμορφες κυκλαδίτικες Χώρες. Η ιδιαιτερότητά της είναι οι συνεχόμενες πλατείες που θα συναντήσετε φωλιασμένες ανάμεσα στα ολόλευκα σπιτάκια και τα ασβεστωμένα καλντερίμια. Σε αυτές τις πλατείες είναι που συγκεντρώνεται όλο το νησί τα βράδια για ποτό και τσιμπολόγημα. Ψηλά, στην άκρη του γκρεμού, δεσπόζει το Κάστρο, μια μίνι καστροπολιτεία μέσα στην Χώρα που απολαμβάνει συγκλονιστική θέα προς το υπόλοιπο νησί. 

*Η Άνω Μεριά: Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και αποτελεί την πιο αυθεντική πλευρά του. Ενώ στην Χώρα θα βρείτε τις πιο γραφικές και κοσμοπολίτικες γωνιές, εδώ θα συναντήσετε την αγροτική καθημερινότητα των ντόπιων, όπως απαράλλαχτα την απολαμβάνουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα περιπλανηθείτε ανάμεσα στις θεμωνιές, τα αγροτικά δηλαδή οικήματα που αποτελούν ολοκληρωμένες αυτόνομες αγροικίες, από τις οποίες οι ντόπιοι εξασφαλίζουν το φαγητό και το εισόδημά τους: Εκμεταλλεύονται και την παραμικρή (σπάνια στο άγονο νησί) καλλιεργήσιμη σπιθαμή γης, ενώ προστατεύονται από τους άγριους βοριάδες που μοιάζουν να έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στην Φολέγανδρο, με τα χαρακτηριστικά τους δεντρόσπιτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα