Όταν τα έσοδα μιας χώρας είναι λιγότερα από τα έξοδα τότε υπάρχει έλλειμμα. Το έλλειμμα επομένως είναι διαφορετικό από το χρέος. Το έλλειμμα δείχνει κατά πόσο υστερούν τα έσοδα από τα έξοδα σε ένα χρόνο(1/1-31/12-ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ) και όχι το συνολικό ποσό που χρωστάει η χώρα.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα και το πρωτογενές έλλειμμα
Τα έξοδα μιας χώρας χωρίζονται γενικά σε κρατικές δαπάνες (μισθούς , συντάξεις, επιχορηγήσεις, δαπάνες για παιδεία, υγεία κτλ.) και σε δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους. Σαν εξυπηρέτηση του χρέους ορίζουμε τα χρήματα που πρέπει να δώσει ένα κράτος, για να πληρώσει τα προηγούμενα δάνεια. Πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα είναι παραπάνω από τα έξοδα χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια) . Αντίστοιχα Πρωτογενές έλλειμμα προκύπτει όταν τα έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα χωρίς φυσικά και πάλι να υπολογίσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους.
Τώρα , μπορεί να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα δημοσιονομικό έλλειμμα αφού αν προστεθεί στα έξοδα η δαπάνη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους , τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα.
- ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
α)Η Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνει την Κεντρική Κυβέρνηση, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού (ΟΤΑ) και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (Ε-ΣΟΛ).
β) Η Κεντρική Κυβέρνηση περιλαμβάνειτην Κεντρική Διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που
ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από την Κεντρική Διοίκηση, εκτός ΟΤΑ και ΟΚΑ.
γ) Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνουν τους φορείς
κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου
δικαίου.
δ) Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνουν τους Δήμους και
τις Περιφέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου