Του Χάρη Φλουδόπουλου
Νέα τροπή και αλλαγή σκηνικού στην υπόθεση της τιμολόγησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ, δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία είχε προσφύγει η ΔΕΗ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η τιμή των 42 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε οριστεί προσωρινά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού εξέτασε την καταγγελία της ΔΕΗ αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση με τίτλο «Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση με τη μορφή χρέωσης κάτω του κόστους προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος», κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την περαιτέρω έρευνα του θέματος ως κρατική ενίσχυση, πολλώ δε μάλλον για την έκδοση απόφασης.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ που όριζε προσωρινή τιμή προμήθειας της ενέργειας 42 ευρώ η μεγαβατώρα για το διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι την έκβαση της διαιτητικής διαδικασίας, η ΔΕΗ με οργισμένο δελτίου τύπου που είχε εκδώσει το Μάιο είχε υποστηρίξει ότι «Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλάει κάτω του κόστους της» και προανήγγειλε την προσφυγή της στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα για την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ.
Πράγματι, η ΔΕΗ προσέφυγε με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού - Βασικές Βιομηχανίες, Μεταποίηση και Γεωργία - Κρατικές Ενισχύσεις: Βιομηχανική Αναδιάρθρωση, με αριθμό πρωτοκόλλου SA.34991 (2012/CP).
Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται η ΕΕ απέστειλε ερωτήματα προς την Ελληνική Δημοκρατία για τα θέματα που περιλάμβανε η καταγγελία της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε τη διερεύνηση της καταγγελίας υπό τον τίτλο «Εικαζόμενη κρατική ενίσχυση με τη μορφή χρέωσης κάτω του κόστους προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Για να κριθεί εάν υπάρχει ή όχι παράνομη κρατική ενίσχυση, απαιτείται έκδοση απόφασης από την ΕΕ (Κολέγιο των Επιτρόπων), έπειτα από τη διενέργεια της λεγόμενης «εις βάθος έρευνας» που ξεκινά μετά το στάδιο της ανεπίσημης ανταλλαγής πληροφοριών, με το κράτος που φέρεται ότι χορήγησε την κρατική ενίσχυση.
Και σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΕ να θέσει την υπόθεση στο αρχείο κρίνοντας ότι δε συντρέχουν οι λόγοι που να δικαιολογούν την περαιτέρω έρευνα του θέματος ως κρατική ενίσχυση και πολύ περισσότερο για την έκδοση απόφασης, ουσιαστικά αποτελεί «οδηγό» και για την εξέταση νέων προσφυγών ή καταγγελιών για το θέμα. Η άποψη ή η επιθυμία της ΔΕΗ ασφαλώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι απαντά η ΔΕΗ
Κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν στο Capital.gr ότι η εταιρεία ήταν σε γνώση της απόφασης της ΕΕ και τονίζουν ότι σύμφωνα με την ενημέρωσή τους, η Επιτροπή διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει λόγος να εξετάσει την υπόθεση γιατί η απόφαση αυτή είναι προσωρινή και δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Οι ίδιοι κύκλοι της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι με την οριστική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, αλλάζει το σκηνικό. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει καθόλου τις πρωτοβουλίες της επιχείρησης σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας τουναντίον τις ενισχύει καθώς η DGCOMP αναγνωρίζει ότι στοιχειοθετούνται πολλά από τα στοιχεία που συνιστούν κρατική ενίσχυση αλλά δε τοποθετείται σε αυτή τη φάση γιατί η τιμή αυτή δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα.
Εάν δεν υπάρχει απόφαση επί της υπόθεσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν τοποθετείται ούτε σχολιάζει τη βασιμότητα ή όχι των καταγγελιών, υπογραμμίζουν με έμφαση νομικοί κύκλοι, απαντώντας στο σχόλιο της ΔΕΗ.
Πρωτοδικείο
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από την ΕΕ, η ΔΕΗ προσέφυγε και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ΡΑΕ 346/2012, καταθέτοντας παράλληλα αίτηση αναστολής της εφαρμογής της απόφασης. Ωστόσο με την υπ’ αριθ. 358/2012 απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση αναστολής της ΔΕΗ παραδεχόμενο μάλιστα στο σκεπτικό του ότι η ΔΕΗ επιθυμεί, όχι την αναστολή εφαρμογής της απόφασης για την προσωρινή τιμή (42€/MWh) αλλά το κλείσιμο του εργοστασίου της Αλουμίνιον. Δηλαδή τόσο τα εθνικά δικαστήρια όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ουσιαστικά απορρίπτουν την επιχειρηματολογία της ΔΕΗ στο θέμα της τιμολόγησης της Αλουμίνιον.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ
Τυπική χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με την προσωρινή τιμολόγηση της Αλουμίνιον.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπήρξε έγγραφη επικοινωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ και την ΕΕ και με βάση αυτήν διαπιστώθηκε ότι με δεδομένο «τον προσωρινό χαρακτήρα της τιμής που είχε ορίσει η ΡΑΕ.. η έκδοση τυπικής απόφασης επί της καταγγελίας δεν κρινόταν απαραίτητη στο στάδιο εκείνο».
Επίσης η ΔΕΗ αναφέρεται στην ανακοίνωσή της στην απόφαση του 2011 που έκρινε ως παράνομη ενίσχυση το τιμολόγιο της περιόδου 2007/2008.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στο αρχείο προσφυγή της ΔΕΗ ΑΕ κατά της απόφασης της ΡΑΕ του Μαΐου του 2012, που όρισε προσωρινή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Από τον Ιούνιο του 2013, ως αποτέλεσμα της έγγραφης επικοινωνίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι - με δεδομένο τον προσωρινό χαρακτήρα της τιμής που είχε ορίσει η ΡΑΕ και τον αναμενόμενο εντός των αμέσως προσεχών μηνών καθορισμό οριστικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας - η έκδοση τυπικής απόφασης επί της καταγγελίας δεν κρινόταν απαραίτητη στο στάδιο εκείνο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, πέραν της Απόφασης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2011 - κρίνοντας ως παράνομη κρατική ενίσχυση το προνομιακό τιμολόγιο που η ΔΕΗ είχε αναγκασθεί να εφαρμόζει για την Αλουμίνιον την περίοδο 2007/2008 και διατάσσοντας την έντοκη ανάκτησή της - δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε άλλη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να αφορά το θέμα της τιμολόγησης από τη ΔΕΗ της εν λόγω εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου