Κανείς δεν ξεχνά την υπόθεση Σκουριές, ένα σκάνδαλο μεγατόνων με πρωταγωνιστές τη διαπλοκή, την παράδοση του πλούτου της Ελλάδας και την ομηρία των κατοίκων της περιοχής που δηλητηριάζονται καθημερινά. Τώρα μια χορηγία έρχεται να προστεθεί στο σήριαλ των προκλήσεων και της επιμονής της κυβέρνησης να κάνει τα στραβά μάτια στα δικά της παιδιά.
Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, η εταιρία για την οποία ο Χρήστος Πάχτας έδωσε γη και ύδωρ, αποφάσισε να επιχορηγήσει το Δήμο Αριστοτέλη του οποίου προΐσταται με 500.000 ευρώ. Ο Δήμος βεβαίως αποδέχτηκε τη δωρεά σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μετά από συνεδρίαση της την 4η Νοεμβρίου. Από τα 7 μέλη που απαρτίζουν την αρμόδια επιτροπή, τα 5 ήταν παρόντα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, που έχει τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια υπέρ των επενδυτικών κινήσεων της εταιρείας. Μάλιστα σημειώνεται στην απόφαση ότι η δωρεά δεν έγινε για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, αλλά για «εξυπηρέτηση γενικά των αναγκών (λειτουργικών και επενδυτικών) του Δήμου»! Οπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, o κ. Πάχτας ήταν αυτός ο οποίος δώρισε το χρυσό της Χαλκιδικής στον Μπόμπολα με σκανδαλώδη τρόπο όταν βρισκόταν ακόμη στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεως Σημίτη. Μία υπόθεση που έστρωσε το δρόμο για την αποπομπή του από το υπουργικό αξίωμα και έβαλε ταφόπλακα στην πολιτική του σταδιοδρομία.
Για να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στις Σκουριές και για ποιο λόγο θυσιάζονται χωρίς ενοχές οι κάτοικοι της περιοχής αρκεί να ρίξει μια ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eldorado Gold. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του έτους παρήχθησαν περισσότεροι από 14.500 τόνοι συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου και 8.700 ουγγιές ή 0,2 τόνοι χρυσού. Η εμπορική διάθεση του ελληνικού χρυσού αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος της χρονιάς, εωσότου ολοκληρωθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, ενώ η εταιρεία δαπάνησε συνολικά περίπου 17 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο για την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης και υλοποίησης υπόγειων αναπτύξεων. Την ίδια στιγμή, κατά το τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκαν οι απαιτούμενες γεωτεχνικές εργασίες στις Σκουριές, όπως και οι εργασίες απομάκρυνσης των υπολειμμάτων που υπήρχαν στην περιοχή από την προγενέστερη διαδικασία εξόρυξης και κατεργασίας.
Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Η καναδική εταιρεία εμφάνισε το εννεάμηνο κέρδη ύψους 36,4 εκατ. δολαρίων από 75,8 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ αύξησε την παραγωγή χρυσού κατά 21%. Η μείωση στην κερδοφορία οφείλεται στην πτώση της τιμής του χρυσού. Ενδεικτικά, η εταιρεία πούλησε το τρίτο τρίμηνο 199.117 ουγγιές χρυσού με μέση τιμή 1.338 δολάρια / ουγγιά, ενώ πέρυσι είχε πουλήσει 154.841 ουγγιές με μέση τιμή 1.670 δολάρια / ουγγιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι χρηματιστηριακοί αναλυτές απονέμουν τιμή-στόχο 9 και 10 δολάρια στην μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Καναδά και της Νέας Υόρκης και προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί σε ποσοστό 49,70%, σε σχέση με τη σημερινή τρέχουσα αξία. Η Eldorado διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων και δείκτη P/E είναι 31,06. Για το σύνολο της χρήσης του 2013, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Eldorado θα αυξηθούν στα 0,34 δολάρια ανά μετοχή (από 0,05 δολ. το τρίτο τρίμηνο).
Από τους μεγαλύτερους επενδυτές
Ύστερα από την ολοκλήρωση της φιλικής πρότασης εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Glory -η Eldorado κατέχει σήμερα το 19,9% αυτής-σε μία συναλλαγή ύψους 30,5 εκατ. ευρώ, ο καναδικός όμιλος θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον εγχώριο ορυκτό πλούτο.
Στη Ροδόπη στην έκταση που μισθώνει η Glory Resources έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 600 χιλιάδων ουγγιών χρυσού (αξίας της τάξης των 800 εκατ. δολαρίων), 210 χιλιάδων ουγγιών αργύρου και 2,5 χιλιάδων τόνων χαλκού που θα προστεθούν στα προς κατεργασία αποθέματα της Eldorado.
Και η δραστηριοποίηση του καναδικού ομίλου στη Βορειοανατολική Χαλκιδική σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αδειοδότηση των επενδύσεων στην ακριτική Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα «hub» με κοιτάσματα χρυσού συνολικού μεγέθους της τάξης των 420 τόνων. Όλα αυτά, όταν νέες γεωλογικές μελέτες της εταιρείας αποδεικνύουν αύξηση 10% των διαπιστωμένων κοιτασμάτων χρυσού στην Ολυμπιάδα και ποσότητες μεγαλύτερες έως και 122% των εκτιμώμενων (η ύπαρξη των οποίων στηρίζεται σε γεωλογικές ενδείξεις) κοιτασμάτων χρυσού.
Πηγή: koutipandoras.gr, politesaristoteli.blogspot.gr,spirospero.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου