Παρουσιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, το τελικό σχέδιο για τις δημοπρασίες ενέργειας, το περίφημο σχέδιο NOME, στο οποίο και θα στηριχθεί το μεταβατικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος του σχεδίου είναι να αποκτηθεί από τρίτους, πρόσβαση στις πηγές ηλεκτροπαραγωγής χαμηλού κόστους, που σήμερα μονοπωλούνται από τη ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά).
Υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν το πράσινο φως – πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση θετική ή με παρατηρήσεις θα δοθεί εντός της εβδομάδας, το αργότερο την επομένη – ανοίγει ο δρόμος ώστε να υποβληθεί προς το ΥΠΕΚΑ το τελικό σχέδιο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη των δημοπρασιών συναρτάται από μια σειρά παράγοντες. Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι η ΔΕΗ έχει καταγράψει την αντίθεσή της στη διαδικασία ΝΟΜΕ, η οποία και θέτει συγκεκριμένα όρια τιμών με βάση το κόστος παραγωγής, αντιπροτείνοντας τη λύση των εικονικών δημοπρασιών VPP’s. Επίσης με την υπόθεση ΝΟΜΕ σχετίζεται άμεσα και η υπόθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και της περίφημης πώλησης της «μικρής ΔΕΗ». Ήδη ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός έχει κάνει μια πρώτη νίξη στο συνέδριο του Σπάρτακου, διερωτώμενος κατά πόσο είναι σκόπιμο να προχωρήσουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της μικρής ΔΕΗ, η οποία και θα δώσει μια «μόνιμη» λύση, στο πρόβλημα της πρόσβασης τρίτων στο καλάθι φθηνού καυσίμου των λιγνιτών και των υδροηλεκτρικών.
Στο κάδρο θα πρέπει να προστεθούν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία (διαιτησία για Αλουμίνιο) αλλά και οι τοποθετήσεις που έγιναν από τον αρμόδιο υφυπουργό ενέργειας Α. Παπαγεωργίου, σε σχέση με την ανάγκη να ανοίξει η αγορά και να υπάρξουν εναλλακτικοί προμηθευτές και επιλογές για τους καταναλωτές.
Και φυσικά μια παράμετρος που απομένει να διευκρινιστεί αφορά στο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που θα θέσει και το «κατώφλι» των δημοπρασιών. Θυμίζουμε ότι για αυτό το σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη κοστολογικός έλεγχος από την Ernst & Young, που όμως σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του μέλους της ΡΑΕ Ε. Διαλυνά στο συνέδριο του Σπάρτακου, αντιμετωπίζει εμπόδια πρόσβασης σε στοιχεία που έχουν ζητήσει από τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της. Την ίδια στιγμή πάντως, η απόφαση της διαιτησίας έρχεται να διαφοροποιήσει το σκηνικό, θέτοντας θέτει κατά την άποψη της Αλουμίνιον μια νέα βάση διαπραγμάτευσης, κατά την άποψη του ΥΠΕΚΑ νέα δεδομένα συνολικά για τη ΔΕΗ και τη βιομηχανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου