Νέα δεδομένα που αγγίζουν ακόμη και το εγχείρημα της μικρής ΔΕΗ, δημιουργεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει εκ νέου θέμα μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση που έγινε γνωστή την περασμένη Πέμπτη, το ευρωδικαστήριο αποδέχθηκε την αίτηση αναίρεσης της Ε.Ε. για ακύρωση της προηγούμενης αθωωτικήςαπόφασης για τη ΔΕΗ (διαβάστε εδώ σχετικά).
Επίσης τη ευρωδικαστήριο αναπέμπει την υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί εκ νέου για το εάν η αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη συνιστά παραβίαση της Συνθήκης (καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης σε κρατικές επιχειρήσεις μέσω της χορήγησης ειδικών ή αποκλειστικών δικαιωμάτων).
Με απλά λόγια το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου λέει ότι έστω και εάν η ΔΕΗ δεν ευθύνεται η ίδια με καταχρηστική συμπεριφορά, το γεγονός ότι έχει αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη, συνιστά παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. Πρακτικά όμως τι σημαίνει η νέα αυτή απόφαση που φέρνει εκ νέου ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου τη ΔΕΗ για το θέμα των λιγνιτών;
Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι το σκεπτικό που αναπτύσσεται στην απόφαση είναι σαφές και «δείχνει» την ύπαρξη παράβασης. Επομένως δημιουργείται ασφυκτική πίεση για τη ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο, ώστε να επιτύχει το εγχείρημα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Και αυτό διότι μέσω των σχεδιαζόμενων πωλήσεων παύει να υφίσταται καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ανοίγει η πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη. Άλλωστε τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο τη «μικρή ΔΕΗ» υπογραμμίζουν ότι μέσω της πώλησης στόχος είναι να «ανοίξει» η αγορά ηλεκτρισμού και όχι να εισπραχθούν έσοδα για το Δημόσιο, με δεδομένο μάλιστα ότι το τίμημα θα καταλήξει στα ταμεία της ΔΕΗ.
Σε αντίθετη περίπτωση, πάντως, εάν δηλαδή δεν προχωρήσει το εγχείρημα της μικρής ΔΕΗ, τότε είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος μέσω μιας πιθανής καταδικαστικής απόφασης, να επιβληθούν πολύ πιο «οδυνηρά» μέτρα συμμόρφωσης, στα οποία δε θα έχει λόγο ούτε η ΔΕΗ αλλά ούτε και το ελληνικό Δημόσιο.
Το βέβαιο είναι ότι παράλληλα με τη διαδικασία πώλησης της μικρής ΔΕΗ, που έχει ξεκινήσει με συμμετοχή στο σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς, εκτυλίσσεται και το σύνθετο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου