Σε δύο ή και περισσότερα χρόνια θα μοιραστεί το βάρος των νέων αυξήσεων που θα κληθούν να πληρώσουν αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), αυτή τη φορά όλοι οι καταναλωτές, και όχι μόνο οι κάτοχοι εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών.
Μετά και τις προ εβδομάδων ανακοινώσεις της ΡΑΕ για τα ποσά των ΥΚΩ που θα πρέπει να ανακτηθούν, το υπουργείο ΠΕΚΑ επεξεργάζεται τη ρύθμιση που θα καταθέσει πιθανότατα στο γ’ θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο, καθώς το υποχρεωτικό από το Μνημόνιο χρονοδιάγραμμα που μιλούσε για έναρξη του μέτρου την 1η Ιουλίου παρήλθε άπρακτο.
Το πόσο ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ, και με ποιο τρόπο θα επιμεριστεί στους καταναλωτές, οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς, παραμένει άγνωστο.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αμελητέα. Τα ποσά για ΥΚΩ που χρηματοδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης (σσ: 388,5 εκατ. ευρώ για το 2013) και των μη διασυνδεδεμένων νησιών, καθώς επίσης και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Πόσο μάλλον όταν μετά και τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο ΚΟΤ, οι δικαιούχοι αναμένεται να αυξηθούν.
Προ δύο εβδομάδων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσίευσε σε ΦΕΚ την απόφαση για τα συνολικά ποσά που πρέπει να ανακτηθούν ως ΥΚΩ μέσω των καταναλωτών. Αθροιστικά για το 2012 και 2013 προέκυψε ένα ποσό ύψους... 1,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ποσό αυτό έχουν απομείνει προς ανάκτηση γύρω στα 260-300 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος προϋπολογίζονται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ. Πρακτικά οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν από την τσέπη τους 1,1 δισ. ευρώ μόνο για ΥΚΩ. Το ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτό σε αυξήσεις.
"Σπάνε" σε δύο ή και περισσότερα έτη
Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει θα επιμερίζει την ανάκτηση του ποσού αυτού σε δύο ή και περισσότερα έτη. Διαφορετικά θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.
Σύμφωνα πάντως με χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΒΙΚΕΝ) που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες, φέτος το σύνολο των καταναλωτών θα επιβαρυνθεί για ΥΚΩ με ένα επιπλέον ποσό 180 εκατ. ευρώ έναντι του 2013, που σημαίνει ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα φτάσει το 25%. Οι βιομηχανίες χαρακτηρίζουν πολύ μεγάλες τις επικείμενες αυξήσεις και ζητούν να μειωθούν οι ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις από τα 4,14 ευρώ η μεγαβατώρα στα 2,5 ευρώ.
Σήμερα στα οικιακά τιμολόγια, οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος, και είναι 6,99 ευρώ μέχρι τις 1.600 KWh/ 4μηνο, 15,7 ευρώ για τη ζώνη 1.601-2.000 KWh, και 44,88 ευρώ για τη ζώνη 2.001-3.000 KWh. Έτσι, ένας οικιακός πελάτης που καταναλώνει 1.600 KWh/ 4μηνο πληρώνει ως ΥΚΩ 11 ευρώ. Εφόσον καταναλώνει 2.000 KWh/ 4μηνο, πληρώνει ως ΥΚΩ 31,4 ευρώ, και αν καταναλώνει 2.500 KWh χρεώνεται για ΥΚΩ με 112 ευρώ.
Η αιτία για την αύξηση στο κόστος των ΥΚΩ αποδίδεται τόσο στην αύξηση των δαπανών καυσίμου (μαζούτ και ντίζελ) για τη χρηματοδότηση των νησιών, όσο και στην κατακόρυφη αύξηση του ΚΟΤ ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης του με μεγαλύτερες ομάδες καταναλωτών (σσ: δικαιούχοι πλέον είναι και οι άνεργοι πάνω από 3 μήνες αντί για τους 6 μήνες που ίσχυε πριν).
Το τάιμινγκ των αυξήσεων
Το κόστος των ΥΚΩ, με βάση τη νομοθεσία επιβαρύνει αρχικά τη ΔΕΗ και εκ των υστέρων αυτό επιμερίζεται στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. Τέλος, επιστρέφεται στη ΔΕΗ ως αντάλλαγμα μέσω ειδικής χρέωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Παραδοσιακά, ο επιμερισμός γινόταν βάσει νόμου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Επειτα όμως από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ (για τις ΥΚΩ του 2012), ο προσδιορισμός του απαιτούμενου ετήσιου εσόδου για τις ΥΚΩ του 2013, αλλά και ο επιμερισμός του, θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση, η οποία και έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο, κάτι που δεν έγινε.
Τώρα, οι αυξήσεις στις ΥΚΩ κινδυνεύουν να συμπέσουν χρονικά με εκείνες στις τιμές της κιλοβατώρας που ανακοινώθηκαν χθες από τη ΔΕΗ για την κατηγορία 0-800 κιλοβατώρες. Μέσα στο επόμενο τετράνημηνο εκατομμύρια καταναλωτές της κατηγορίας αυτής θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ τα πρώτα εκκαθαριστικά με τις νέες χρεώσεις. Το καλύτερο θα ήταν, τα εκαθαριστικά του Οκτωβρίου να περιείχαν αυξήσεις μόνο στην ενέργεια, όχι και στις ΥΚΩ.
energypress.gr
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου