Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για τη «μικρή ΔΕΗ» - Τη Δευτέρα συνεχίζεται η συζήτηση

Mε την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστική αναπτυξιακή τομή στον ενεργειακό τομέα της χώρας προς όφελος των καταναλωτών και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει για ξεπούλημα και διάλυση της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης και να ζητά την απόσυρση του, ολοκληρώθηκε σε Α΄ ανάγνωση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ.
Η Β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εισηγητή του, Θανάση Πετράκου, επανέλαβε το αίτημά του για απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ.

«Εμείς λέμε ότι είστε μειοψηφία, δεν εκπροσωπείτε τίποτα και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το κάνετε. Αν έχετε τα κότσια, να αφήσετε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει αν θέλει ή όχι να προχωρήσετε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού δικτύου της χώρας. Σας το λέμε από τώρα, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υλοποιηθεί. Εμείς δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες και καλούμε τους Έλληνες πολίτες να αντιπαλέψουν τα σχέδια σας για να μην υλοποιηθούν» κατέληξε ο κ. Πετράκος.

«Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι όλη αυτή η κρίση την οποία βίωσε η ελληνική κοινωνία, δεν δίδαξε τίποτα σε αρκετούς από εμάς» επισήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για στέρηση ποιοτικού δημόσιου πολιτικού διαλόγου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει μια αντιπολιτευτική μικροκομματική τακτική με κραυγές και συνθήματα χωρίς να καταθέτει καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Ο κ. Ρήγας τόνισε πάντως, ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες και αναγκαίες διασφαλίσεις και δεσμεύσεις ώστε να πειστούν όσοι στηρίζουν αυτό το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα ότι θα προχωρήσει πάνω σε γερές βάσεις προς όφελος της κοινωνίας.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές επενδύσεις σε αυτό θέμα. Το "μπλάκ άουτ" θα μεταφερθεί και στην πολιτική ομαλότητα. Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε νομοθετώντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, σε συνθήκες διαφάνειας, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα» επισήμανε ο κ. Ρήγας.

Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ, Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας και για διάλυση και εκποίηση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία ήταν μοχλός ανάπτυξης.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, επικαλούμενη και τους κοινωνικούς φορείς που τάχθηκαν κατηγορηματικά -όπως είπε- κατά του νομοσχεδίου, ζήτησε την απόσυρση του και τόνισε ότι το κόμμα της διαφωνεί επί της αρχής του. Διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με ξεκάθαρους όρους που θα διασφαλίζουν τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και το όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής κοινωνίας.

Για νομοθετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να συγκεράσει τις συγκρούσεις επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει τη ΔΕΗ, μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι συζητούν «περί όνου σκιάς» χωρίς να παίρνουν θέση επί της ουσίας και για το σύνολο των μέτρων και αποφάσεων που έχουν παρθεί για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, Νίκος Σταυρογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναπτυξιακή επένδυση, αλλά ένα τελευταίο βήμα που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης προς όφελος των κερδοσκόπων».
(13.14) Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την απόφαση του δικαστηρίου επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο, καθοριστικό βήμα, που δεν θα είναι άλλο από την επιστράτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος προκειμένου αμέσως να αρχίσουν να διανέμονται τα φύλλα πορείας στους εργαζομένους και η ΔΕΗ να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
Νωρίτερα το Energypress έγραφε:
Συνεχίζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση των άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Εισηγητές θα είναι οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας και του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Πετράκος.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι θα εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Στις 12.00 οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω  τα δικαστήρια.

Όσον αφορά στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, επικριτικοί απέναντι στο ν/σχ εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν να εκφέρουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Σταμάτη Ρέλια, να κάνει λόγο για μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες χωρίς όφελος για την κοινωνία και τους καταναλωτές.
Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε αλλαγές στο νομοσχέδιο, όπου μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση θα πάνε στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.
Την απόσυρση του ν/σχ ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, οι: Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος.
Εν τω μεταξύ, στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.
Για πολιτική ανωμαλία έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.
«Δεν μπορεί να μιλάνε για σαμποτάζ και υπονόμευση αυτοί που ξεθεμελίωσαν την ελληνική κοινωνία» απάντησε μέσω του Αθήνα 984 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
Θετικοί στην πρόταση Τσίπρα, Καμμένος - Κουβέλης, αντίθετος με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα