Θάλασσα τα έχει κάνει η κυβέρνηση και στο θέμα της ρύθμισης που αφορά την πληρωμή σε δόσεις των οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ ενυπάρχει -όπως φαίνεται- και στην τροπολογία, που με εντολή του πρωθυπουργού κατατέθηκε άρον άρον σε άσχετο νομοσχέδιο, ώστε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που είχε κάνει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπήρχε -και εξακολουθεί να υπάρχει- κατά της κυβέρνησης. Αποδεικνύεται ότι και σε αυτό το καυτό θέμα, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που αγωνιούν για το λουκέτο και τις χειροπέδες, η τροπολογία φτιάχτηκε στο πόδι.
Σύμφωνα με εφοριακούς, δεν υπολογίστηκε πώς θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική διάταξη, με τις πάμπολλες ιδιαιτερότητες, και τώρα οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν μπλέξει σε έναν απίστευτο κυκεώνα. Και είναι ζήτημα αν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι που θα καθορίζουν τι θα ισχύει για κάθε κατηγορία, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και το ποσό της οφειλής.
Πέραν, όμως, των… εφαρμοστικών διαδικασιών, με τους όρους που προβλέπει η τροπολογία, μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Αλλά και όσοι ενταχθούν δεν θα είναι εύκολο να είναι συνεπείς. Κι αυτό γιατί για να λειτουργήσει η ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα μαζί με τη δόση και τις τρέχουσες εισφορές στο ασφαλιστικό του ταμείο, όπως και τους φόρους κάθε είδους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνει το προσωπικό που απασχολεί, τα ενοίκια που θα έχει και όλα τα έξοδα της επιχείρησής του αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του. Με την αναδουλειά που υπάρχει, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών είναι αδύνατον να τα καταφέρει. Γι” αυτό και η καλύτερη λύση θα ήταν αυτή που επίμονα πρότεινε ακόμη και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Εμπορικών Ομοσπονδιών, όπως οι κ. Μίχαλος, Κορκίδης, Καββαθάς και Ραβάνης: Να κεφαλαιοποιηθούν, δηλαδή, οι παλιές οφειλές σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και να αρχίσει η αποπληρωμή τους ύστερα από ένα με δύο χρόνια, σε 100 δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, με καταβολή μόνο των τρεχουσών υποχρεώσεων. Αλλά η κυβέρνηση, ζώντας μακριά από την αγωνία του κόσμου της Αγοράς, κατέληξε σε μια ρύθμιση που δεν απαλλάσσει τον οφειλέτη από τον βραχνά. Και η ρύθμιση θα είναι τελικά μόνο για τους έχοντες λεφτά, όπως πολύ σωστά γράφτηκε σε αναλύσεις οικονομικών εφημερίδων.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόταση διευθυντών Εφοριών ήταν να ισχύει η ρύθμιση για οφειλές μέχρι 2.500.000 ευρώ, αλλά η κυβέρνηση περιόρισε το όριο στο 1.000.000 ευρώ, κάτι που θα έχει συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.
Πολύ κάτω τα έσοδα του Οκτωβρίου
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και της εντύπωσης που καλλιέργησαν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η ρύθμιση θα ίσχυε άμεσα, πολλοί οφειλέτες, περιμένοντας να ενταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση με τις 72 και τις 100 δόσεις (αντί για τις 12 και τις 24 που είχαν υπαχθεί), δεν πήγαν να πληρώσουν τη δόση του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τα έσοδα που υπολόγιζαν στο Γενικό Λογιστήριο να εισπραχθούν να είναι πάρα πολύ μειωμένα, δημιουργώντας μία ακόμη τρύπα.hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου