Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και κόβει τη χολή. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΔΕΗ ξεπερνούν σήμερα το ποσό του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ! Πέρυσι το Νοέμβριο οι υποχρεώσεις ήταν στο ύψος του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ένα στα πέντε νοικοκυριά οφείλει χρήματα στην ΔΕΗ! Το νούμερο είναι πράγματι εντυπωσιακό και δείχνει το μέγεθος της κρίσης. Κι ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όταν μέσα σε έναν χρόνο οι οφειλές των καταναλωτών καταγράφουν άνοδο 42%, πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον;
Το ερώτημα είναι πως θα καλυφθούν αυτές οι οφειλές. Είναι αδύνατον να συνεχίσει η ΔΕΗ να λειτουργεί με ένα τέτοιο βάρος. Μόνο και μόνο το χρηματοοικονομικό κόστος γι΄ αυτό το κονδύλι ανέρχεται σε περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ.
Περίπου όσα χρήματα είναι το κόστος των ΑΔΙ, δηλαδή των επιχορηγήσεων των εργοστασίων που βρίσκονται στο σύστημα ηλεκτρισμού. Και τις οποίες επιχορηγήσεις υποσχέθηκε να κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσφέρει μέσα από αυτό το κονδύλι δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες. Είναι σαφές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν! Τα 120 εκατ. ευρώ τα χρειάζεται η επιχείρηση για να εξυπηρετήσει το κονδύλι του 1,7 δισ. ευρώ. Εφόσον το νούμερο αυτό δεν αυξηθεί.
Ποιοί από τους 1.000.000 καταναλωτές που δεν πληρώνουν σήμερα το ρεύμα τους θα εισέλθουν στο πρόγραμμα των 300.000, με τι κριτήρια και πόσο τελικά θα κοστίσει αυτή η ενέργεια; Και τι θα συμβεί με εκείνους που δεν θα μπουν στο πρόγραμμα; θα τους κοπεί το ρεύμα; Εκτός κι αν το ζητούμενο είναι δωρεάν ρεύμα, νερό και τηλεφωνία για όλο τον λαό.
Καταλαβαίνουμε ότι οι ψήφοι είναι πολλές και δεν θέλουν να τις χάσουν. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση. Ας μας πουν όμως οι μεν και οι δε τι πρέπει να γίνει. Διότι στην περίπτωση εκείνη που δεν θα συμβεί κάτι για να ανακοπεί το κύμα των ληξιπρόθεσμων, η ΔΕΗ θα καταρρεύσει. Κι αυτό θα είναι σε βάρος όλων μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματικό πρόβλημα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κι άλλοι που απολαμβάνουν μία καλή ζωή. Θα πρέπει οι έχοντες και κατέχοντες να συνδράμουν εκείνους που δεν έχουν. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα που να βρίσκει και να βοηθάει αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται και όχι όποιον έχει βρει πρόσχημα την κρίση για να μην πληρώσει. Να μην πούμε πάλι τα περί διαλόγου. Να μείνουμε μόνο σε μία επισήμανση: Τα λόγια δεν έχουν αξία. Κάντε κάτι τώρα για την ΔΕΗ, πριν να είναι αργά! Πριν ζήσουμε εικόνες που κάποτε τις διαβάζαμε μόνο στις εφημερίδες, για χώρες που οι κάτοικοί της είχαν ηλεκτρικό λίγες μόνο ώρες την ημέρα και εκ περιτροπής...
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου