Θύμα του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα κινδυνεύει να πέσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οδηγούμενη σε προβληματική λειτουργία, παρότι τα αντικειμενικά και θεμελιώδη μεγέθη της φανερώνουν μια υγιή εταιρεία με υψηλή κερδοφορία, υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και εντυπωσιακό portfolio έργων.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην υποστελέχωση της εταιρείας, πρόβλημα που έχει μέχρι σήμερα «μπαλωθεί» με διάφορες προσωρινές λύσεις, αλλά φαίνεται πλέον ότι έχει δημιουργήσει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα και η εταιρεία κινδυνεύει να μείνει χωρίς… εργαζόμενους, αλλά και χωρίς διοίκηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρότι έχει ένα φιλόδοξο business plan σε εξέλιξη και σε λειτουργία 21 αιολικά πάρκα και 18 υδροηλεκτρικούς σταθμούς, δεν έχει ούτε ένα άτομο δικό της προσωπικό! Έχει στελεχωθεί με κάποια διευθυντικά στελέχη που έχουν διατεθεί από τη ΔΕΗ και με συμβασιούχους υπαλλήλους. Οι συμβάσεις όμως των εργαζομένων λήγουν στο τέλος του έτους και η διαδικασία για την πρόσληψη 65 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ ξεκίνησε μόλις προ ολίγων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα τραβήξει σε βάθος χρόνου μέχρι να ολοκληρωθεί, οπότε από την 1η Ιανουαρίου η εταιρεία θα… νεκρώσει και θα περιμένει πότε θα τελειώσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να ξαναλειτουργήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το πρόβλημα, ζητώντας, είτε να εξαιρεθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τις δεσμεύσεις που έχουν τεθεί στις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (κυρίως απαγόρευση προσλήψεων και μειώσεις μισθών), είτε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των σημερινών εργαζομένων μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε στους κυρίους Μανιάτη και Παπαγεωργίου ότι σε 1 – 2 μήνες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα πρέπει είτε να κλείσει είτε να συγχωνευθεί. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Διαμαντής Βαχτσιαβάνος φέρεται να υπέβαλλε την παραίτησή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Η ειρωνεία είναι ότι η εταιρεία, κατά τα λοιπά, βρίσκεται σε μια περίοδο ανάπτυξης, καθώς παρουσιάζει θετικά οικονομικά αποτελέσματα (στο 9μηνο τα αποτελέσματά της είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περυσινά, μιας χρονιάς δηλαδή με υψηλή κερδοφορία) και υλοποιεί ένα φιλόδοξο business plan που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 327 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2014 – 2017. Με το πρόγραμμα αυτό η διοίκηση της εταιρείας σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος και να φτάσει τα 313 Μεγαβάτ σε λειτουργία, έναντι 148 Μεγαβάτ σήμερα. Σημαντικό είναι επίσης να ειπωθεί ότι η εταιρεία βρίσκει σήμερα χρηματοδότηση, καθώς τόσο οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο και άλλες από το εξωτερικό, εμφανίζονται πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου