Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ - Πρέπει να δώσουμε στον νέο μας ηγέτη μία ευκαιρία» είναι ο τίτλος της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στην έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Times»
, και μέσω της οποίας δεν δίστασε να επιτεθεί στην καγκελάριο Μέρκελ -την οποία χαρακτήρισε σκληρή- για τη στάση που επιμένει να κρατά απέναντι στη χώρα μας.
«Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολύ, πάρα πολύ, αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό δημιούργησε εχθρότητα. Οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν ακρωτηριαστεί. Οταν δεν μπορείς να θρέψεις τους ηλικιωμένους συγγενείς σου, τα παιδιά σου, δεν μπορείς να αγοράσεις φάρμακα, τι κάνεις; Με στενοχωρεί πολύ να βλέπω τα συσσίτια. Οι Ελληνες είναι ένα περήφανο έθνος. Η Ευρώπη θα μπορούσε να δείξει λίγο περισσότερη ανοχή» δηλώνει σε έντονο ύφος και συμπληρώνει ότι τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δεχθεί ότι ο ελληνικός λαός μίλησε.
Με τους Γερμανούς είναι λιγότερο επιεικής. «Η Ανγκελα Μέρκελ είναι σκληρή, αλλά θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται ως ίσοι και όχι ως κατώτεροι. Πρέπει οι Ελληνες να έχουν ίση αντιμετώπιση. Εάν δεν θέλεις να χάσεις το σύνολο της χώρας, πρέπει κανείς να παραδεχτεί ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά υποφέρει. Θα πρέπει να θέλουν να βοηθήσουν. Οι Ελληνες δεν μισούν τους Γερμανούς ακόμη, νομίζω, αλλά είναι ενοχλημένοι με αυτούς» λέει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι είναι σημαντικό για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη.
Ο 74χρονος πρώην μονάρχης ανοίγει την καρδιά του στη δημοσιογράφο Αλις Τόμσον που τον επισκέφθηκε στη μονοκατοικία που έχει νοικιάσει στο Πόρτο Χέλι -η οποία, παρεμπιπτόντως παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα. Μάλιστα, χαριτολογώντας η Τόμσον γράφει στο κείμενό της: «Ο πιο καλά δικτυωμένος άνθρωπος στην Ευρώπη (αφού οι μισοί βασιλιάδες είναι συγγενείς του) δεν μπορεί να βρει έναν καλό υδραυλικό!» Δεν ξεχνά, βέβαια, να τονίσει το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος επέστρεψε σχεδόν αθόρυβα στη χώρα του έπειτα από 47 χρόνια εξορίας, την ώρα που αρκετοί πλούσιοι Ελληνες έπαιρναν τα χρήματά τους και έφευγαν από την καταχρεωμένη πατρίδα τους.
Η συζήτηση πολύ γρήγορα επικεντρώνεται στις ελληνικές εκλογές, στον νέο πρωθυπουργό και στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Κωνσταντίνος θυμάται την τυχαία συνάντησή του πριν από τρία χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο, με τον οποίο είχε μια πολύ καλή συζήτηση. Τον θεωρεί έξυπνο και χαρισματικό, και πιστεύει ότι Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία. Ο τέως βασιλιάς έχει την πεποίθηση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι εξαιρετικά σκληρά.
Τι έγινε στην ορκωμοσία του Παύλου
Σε ερώτημα της δημοσιογράφου προς τον τέως βασιλιά για το αν είναι δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο, ο Κωνσταντίνος μοιάζει να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, αναφέρει μια σχετικά άγνωστη ιστορία από την εποχή της ορκωμοσίας του πατέρα του, βασιλιά Παύλου. «Στην πραγματικότητα αυτό είχε συμβεί και στο παρελθόν» λέει. «Ο κόσμος δεν το ξέρει, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν υπήρχε Ευαγγέλιο για να ορκιστεί και έτσι ο πατέρας μου πήρε ένα τηλεφωνικό κατάλογο και έβαλε επάνω έναν σταυρό!» Πάντως, ο τέως μονάρχης δηλώνει χωρίς ενδοιασμούς ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους είναι ανεκτός. Θεωρεί, όμως, ότι είναι απαραίτητο ο σημερινός πρωθυπουργός να επιταχύνει τις όποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει στο συγκεκριμένο θέμα, αν δηλαδή προχωρήσει σε διαχωρισμό ή αν κρατήσει τα πράγματα ως έχουν. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου