Ο ρόλος των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής (DSO) στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης δεν θα πρέπει να υποτιμάται, αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα συνεδρίου, που έγινε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων υψηλού επιπέδου από την ευρωπαϊκή κοινότητα των DSOs.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Eurelectric, την CEDEC, την EDSO και την GEODE, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκε το περιεχόμενο ανοιχτής επιστολής προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Arias Cañete, όπου διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το σκοπό αυτό.
Οι φιλόδοξοι στόχοι της ατζέντας τόσο για το 2020, όσο και το 2030, τονίζεται στην επιστολή, μπορούν να επιτευχθούν μόνον εάν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των Διαχειριστών Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο ρόλος των οποίων δεν πρέπει να υποτιμάται. Χρειάζεται όχι μόνον η αναγνώριση της σημασίας και της ευθύνης που έχουν στη μέτρηση και διαχείριση δεδομένων, αλλά, ταυτόχρονα, και η υποστήριξη τους για την προώθηση έξυπνων δικτύων και μετρητών, η εφαρμογή κοινών αρχών για όλους τους Διαχειριστές της Διανομής και πλήρη εφαρμογή του 3ου Ενεργειακού Πακέτου σε ό,τι έχει να κάνει με αυτούς.
Τα δίκτυα διανομής, υπογραμμίζεται στην επιστολή, είναι η νέα ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος και ένα εντυπωσιακό ευρωπαϊκό κεφάλαιο, καθώς καλύπτουν το 97% των ηλεκτρικών γραμμών στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 2.400 εταιρείες διανομής ηλεκτρισμού, που απασχολούν 240.000 άτομα προσωπικό και καλύπτουν αξιόπιστα τις ανάγκες περίπου 260 εκατ. καταναλωτών.
Επιπλέον, το 60% των κεφαλαίων που επενδύονται σε έξυπνα δίκτυα και μετρητές προέρχονται από τους Διαχειριστές της Διανομής. Ωστόσο, ο τομέας αυτός εμφανίζεται με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Ποικίλει στο μέγεθος και τον αριθμό των εταιριών ανά επιχειρηματικό τομέα, τον αριθμό και τον τύπο των πελατών που εξυπηρετούνται, στα δίκτυα, το βαθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, ακόμη και τη μετοχική σύνθεση τους.
Οι Διαχειριστές της Διανομής επανεξετάζουν σήμερα τη λειτουργία του όλου συστήματος, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα στην προμήθεια ηλεκτρισμού και η μετάβαση στα νέα δεδομένα της αγοράς να γίνει αποδοτικά. Με αυτά τα δεδομένα, οι τέσσερις εκπρόσωποι των DSO’ s απευθύνουν πρόσκληση προς τον Canete, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν διεξοδικά το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, διατυπώνοντας τη δέσμευση τους να εργαστούν από κοινού με την Κομισιόν.
Οι προτάσεις που θέτουν προς συζήτηση είναι οι εξής:
-Να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης για τους Διαχειριστές της Διανομής ως το 2030, που να περιλαμβάνει τα έξυπνα δίκτυα και τους μετρητές, τη διαχείριση δεδομένων, την ενίσχυση της συνεργασίας Διαχειριστών της Διανομής και Διαχειριστών της Μεταφοράς, νέες ενεργειακές υπηρεσίες, συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας, κλπ.
-Την αναγνώριση του ρόλου των Διαχειριστών της Διανομής και την παροχή περισσότερων εργαλειακών «όπλων», όπως και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις τους.
-Να εφαρμοσθεί πλήρως το 3ο ενεργειακό πακέτο σε ό,τι αφορά, το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των Διαχειριστών της Διανομής.
-Να υπάρξουν κοινές αρχές λειτουργίας για όλους τους Διαχειριστές της Διανομής στην Ευρώπη.
-Να υπάρξει πλαίσιο επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων του 2020 και του 2030.
Μιλώντας στο συνέδριο ο Erik Λαντέκ, Αντιπρόεδρος της EURELECTRIC, δήλωσε ότι «οι DSOs είναι το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ. Όντας η "ραχοκοκαλιά" του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, τα δίκτυα διανομής θα ενσωματώσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων αιολικών και φ/β εγκαταστάσεων στο ενεργειακό σύστημα του αύριο. Σήμερα, ζητούμε από την νέα Επιτροπή να αναγνωρίσει τον εξελισσόμενο ρόλο των διαχειριστών δικτύων διανομής και να τους εξοπλίσει για τα νέας τους καθήκοντά».
Από την πλευρά του, ο João Torres, πρόεδρος του EDSO, υπογράμμισε την ετοιμότητα των DSOs να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του συστήματος με έξυπνο τρόπο, και την ανάγκη για ύπαρξη καλύτερου ρυθμιστικού και κανονιστικού για να καλυφθεί η διαφορά. «Οι DSOs, ακόμη περισσότερο από ό, τι TSOs, αντιμετωπίζουν πιο σύνθετες προκλήσεις από ποτέ».
Ο André Jurjus, αντιπρόεδρος του CEDEC και Διευθυντής του Netbeheer Nederland, υποστήριξε ότι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, «οι DSOs χρειάζονται μια νέα εργαλειοθήκη με καινοτόμα μέσα και παράλληλα θα πρέπει να αναπτύξουν τα δίκτυα αποτελεσματικά κάτω από τις νέες συνθήκες».
Τέλος, ο Reinhard Brehmer, πρόεδρος του GEODE, υπογράμμισε τη ύψιστη σημασία της ύπαρξης καινοτόμων λύσεων, που θα διευκολύνουν το έργο των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής.
-------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου