Η προοπτική υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στη ΔΕΗ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες από το συνδικάτο.
Η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση λήγει τον Ιούνιο και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΓΕΝΟΠ, στόχος της νέας ΣΣΕ θα είναι η προστασία των μισθών και των επιδομάτων καθώς και η κατοχύρωση ενός επιπέδου αμοιβών που δεν θα κινδυνεύει από τις ρυθμίσεις που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι. Κατά τις πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί η παροχή πρόσθετης υγειονομικής κάλυψης σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία καθώς και η παροχή «τροφείου» στους εργαζόμενους.
Ωστόσο, 9 πρωτοβάθμια Σωματεία της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού, διαφωνούν με την άμεση υπογραφή Συλλογική Σύμβασης, επισημαίνοντας ότι «παρατηρείται η ίδια εμμονή και εγρήγορση για υπογραφή Σ.Σ.Ε. εδώ και τώρα παρόλο που περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, την κατάργηση μνημονιακών νόμων που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια, τον οργανισμό μεσολάβησης κ.λπ.». Αναφέρουν ακόμη ότι «δεν θα μπούμε στη λογική ότι μέσω της ΣΣΕ πρέπει να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες μεταξύ εργοδότη και ΓΕΝΟΠ».
Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται πάντως ότι «έγινε σε βάθος συζήτηση για τα θέματα της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ».
Εξάλλου στις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ συζητήθηκε, σύμφωνα με πηγές, η πορεία μείωσης των τιμολογίων του φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που οφείλεται στην υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αναμένεται να φανεί στους καταναλωτές τις προσεχείς εβδομάδες. Η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου περιορίζει αντίστοιχα και τις δαπάνες για αγορές καυσίμων της ΔΕΗ, όπου η διαμόρφωση των τιμολογίων εξετάζεται σε συνάρτηση με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, του λογαριασμού για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, της ρευστότητας στην αγορά, κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου