Η Ελλάδα έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό, όταν π.χ. ακόμη δεν έχει επιστρέψει τους φόρους της οικονομικής χρήσης 2013.
Η πιο επικίνδυνη ημερομηνία για χρεοκοπία της Ελλάδος είναι μεταξύ 12 και 16 Ιουνίου.
Εκείνη την περίοδο στις 12, 16 και 19 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,23 δισεκ.
Το απόθεμα ρευστότητας που φέρεται να έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα ύψους 3,6 δισεκ. θα μειωθεί με την αποπληρωμή των 448 εκατ στις 9 Απριλίου, την κάλυψη των 650 εκατ εντόκων που κατέχουν ξένοι και δεν θα τα ανανεώσουν ενώ στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ.
Άρα με βάση τις σημερινές παραδοχές και χωρίς να προσμετρώνται μισθοί και συντάξεις η Ελλάδα θα χρειαστεί έως τις 19 Ιουνίου περίπου 3 με 3,1 δισεκ. ευρώ ουσιαστικά εξαντλείται πλήρως το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδος.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα υποχρεωτικά πρέπει να οδηγηθεί σε συμφωνία, ώστε να λάβει χρηματοδότηση και να απεμπλακεί από την πιστωτική ασφυξία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο στην ετοιμόρροπη ελληνική οικονομία.
Λαμβάνοντας υπόψη επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 6,5 δισεκ. στην ΕΚΤ λόγω λήξεις ομολόγων 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου, καθίσταται σαφές ότι χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα είναι αδύνατο να φθάσει έως εκείνη την περίοδο, θα έχει χρεοκοπήσει.
Με συμφωνία θα αποτραπεί η στάση πληρωμών.
Ορισμένοι θεωρούν ότι θα υπάρξει Eurogroup στις 17 Απριλίου αλλά είναι τόσο ασαφές και αβέβαιο καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων ενώ η ΕΕ διαφωνεί με τα περισσότερα ελληνικά μέτρα.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο είναι ότι αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει το αργότερο τον Ιούνιο του 2015 θα χρεοκοπήσει.
Αν συμφωνήσει ξανά η Ελλάδα θα επανέλθει σταδιακά στον δρόμο της κανονικότητας.
Υποσημείωση
Η Ελλάδα έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό, όταν π.χ. ακόμη δεν έχει επιστρέψει τους φόρους της οικονομικής χρήσης 2013.
Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών στο εσωτερικό.
Η Ελλάδα δεν πληρώνει για να μπορεί να εμφανίζει ένα πλασματικό, ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ
9 Απριλίου 448 εκατ. ευρώ
12 Μαΐου 746,6 εκατ. ευρώ
5 Ιουνίου 298,6 εκατ. ευρώ
12 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
16 Ιουνίου 560 εκατ. ευρώ
19 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
13 Ιουλίου 448 εκατ. ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου