Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Βραχνάς 1,55 δισ. ευρώ από λήξεις και αναχρηματοδότησεις δανείων για τη ΔΕΗ

Μεγάλο πονοκέφαλο για τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, εκτός από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, αποτελούν και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων που λήγουν την περίοδο 2015-2017, και που ούτε λίγο ούτε πολύ ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα βραχνά από λήξεις δανείων που έχει μπροστά της η επιχείρηση και που σωρευτικά φτάνουν τα 2,746 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, “σπασμένα” σε 1,554 δισ. ευρώ για τη τριετία 2015-2017, συν άλλα 1,192 δισ. ευρώ που λήγουν μετά το 2018.






Από που θα βρεθούν τα κεφάλαια για την αναχρηματοδότησή τους ; Αγνωστο, και σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά δύσκολο για μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ που διαθέτει ακριβώς το ίδιο “country risk” με αυτό της χώρας η οποία και διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Θυμίζουμε ότι το 2013 και το 2014 η ΔΕΗ αναχρηματοδότησε ή αποπλήρωσε δάνεια συνολικού ύψους 2,1 δισ ευρώ, οι συνθήκες ωστόσο τώρα είναι απείρως δυσμενέστερες. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα υπό το Μ.Παναγιωτάκη με αντικείμενο το πρόβλημα “cash flow” της εταιρείας, συζητήθηκε και το θέμα των επικείμενων λήξεων δανείων, αφού στόχος ήταν να ενημερωθεί η νέα διοίκηση για τα καυτά προβλήματα της επιχείρησης. Αλλά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις.

Πριν από ένα περίπου χρόνο (30 Απριλίου 2014), η επιχείρηση κατάφερε να εκδώσει με επιτυχία εταιρικό ομόλογο (“Senior Notes”) ύψους 700 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από ένα ομόλογο 200 εκατ. ευρώ λήξεως το 2017 και ένα ομόλογο 500 εκατ. ευρώ λήξεως το 2019 με σταθερό επιτόκιο 4,75 % και 5,5% ετησίως αντίστοιχα.

Τότε η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική με αποτέλεσμα οι προσφορές να ανέλθουν συνολικά σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ήτοι 6 φορές μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό της έκδοσης που είχε ανακοινωθεί.

Τα έσοδα από εκείνη την έκδοση και πώληση των ομολόγων επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ και τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων. Ενα χρόνο μετά όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι αρνητικές προοπτικές της χώρας, συμπαρασύρουν και τις προοπτικές επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, το 51% της οποίας ελέγχεται από το Δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας φτάνει σήμερα στα 4,991 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 467,6 εκ. ευρώ το 2014 έναντι του αντίστοιχου το 2013.

Τα ληξιπρόθεσμα

Πέραν όμως από τις λήξεις δανείων, ο άλλος πονοκέφαλος για τη νέα διοίκηση ονομάζεται ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με το 90% του ποσού να προέρχεται από την μέση και τη χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοικυριά, μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.

Στον τομέα αυτό έχει εστιάσει σε πρώτη φάση ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, αφού, μια από τις πρώτες του αποφάσεις αφορά στη “χαρτογράφηση” του κοινωνικού και οικονομικού προφίλ των οφειλετών της εταιρείας. Στόχος να υπάρξει ένας πρώτος διαχωρισμός μεταξύ των πελατών που πιθανολογείται ότι μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν επωφελούμενοι της κρίσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί το σύστημα SAP που θα έχει πλήρως εγκατασταθεί μέχρι τον Ιούνιο ώστε να γίνει μια αρχική κατηγοριοποίηση των οφειλετών ανάλογα με το εμβαδόν των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών σε συνδυασμό με το ύψος της κατανάλωσης. Η προσπάθεια για είσπραξη οφειλομένων αναμένεται να επικεντρωθεί καταρχήν στα μεγαλύτερα κτίρια, με υψηλές καταναλώσεις. Εξετάζεται ακόμη και η αξιοποίηση του διαγωνισμού που είχε γίνει για την πρόσληψη – σε πρώτη φάση- τριών νομικών γραφείων που θα αναλάβουν να κάνουν και τις πρώτες “ευγενικές οχλήσεις” σε οφειλέτες, προτείνοντάς τους διακανονισμούς. 

Η τρίτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης της ΔΕΗ αφορά στο κομμάτι της λιγνιτικής παραγωγής. Εδώ θεωρείται ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στα ορυχεία όπου λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σημαντικός εξοπλισμός παραμένει σε αργία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καδοφόρων εκσκαφέων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου λιγνίτη, οδηγώντας σε αύξηση έως και 6% τη λιγνιτικής παραγωγής.  Η νέα διοίκηση είναι ανοιχτή ακόμη και στην επισκευή και επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 εφόσον εξασφαλιστεί άδεια από την Ε.Ε. για λειτουργία έστω και για περιορισμένες ώρες μετά το 2015. Η μονάδα έχει υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά που έκαψε τη μονάδα 4 στην Πτολεμαΐδα.

Αργά λη γρήγορα αναμένεται να τεθεί και θέμα νέων προσλήψεων (έχει ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση η προκήρυξη για 600 προσλήψεις) καθώς ο μέσος όρος ηλικίας της εταιρείας έχει αυξηθεί στα 49 έτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα