Τράτσα ΜάχηΜε απόφασή του δεν υπογράφει τη σύμβαση εργασίας που είχε συμφωνήσει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Το υπουργείο διεμήνυσε ότι αλλάζει τη Δευτέρα το ΔΣ του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας
Διαφορετική τακτική από τη ΔΕΗ σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η άρνηση του ΔΣ να υπογράψει αντίστοιχη με της ΔΕΗ σύμβαση, φαίνεται να αποτελεί θρυαλλίδα για αλλαγές στη διοίκησή του.
Ειδικότερα, την προηγούμενη Πέμπτη (16 Απριλίου) το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ πήρε την απόφαση να μην υπογράψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία βασιζόταν σε εκείνη που είχε συμφωνήσει πρόσφατα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ ζητά επίμονα την επέκταση της σύμβασης που υπέγραψε πρόσφατα με τη μητρική εταιρεία και στις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής ενέργειας της ΔΕΗ, δηλαδή στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η σύμβαση η οποία προέβλεπε τα περίφημα τροφεία σίτισης είχε δημιουργήσει πολιτικές τριβές και αντιπαραθέσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πίεζε το τελευταίο διάστημα τις διοικήσεις των δύο θυγατρικών του ομίλου της ΔΕΗ να υπογράψουν τη σύμβαση, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σε έναν όμιλο εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, την επομένη της απορριπτικής απόφασης του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, το υπουργείο διεμήνυσε στον σημερινό πρόεδρο κ. Κώστα Ζωντανό ότι τη Δευτέρα (20 Απριλίου) θα αλλάξει το ΔΣ του Διαχειριστή.
Τα τροφεία, στην περίπτωση που υπογραφεί η σύμβαση, υπολογίζεται ότι θα κοστίζουν στον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Ζωντανός θεωρούσε πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθεί το επίδομα του επικινδύνου (15% επί του μισθού) σε όσους εργαζομένους το είχαν χάσει όταν εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά, δαπάνη που θα κόστιζε στον Διαχειριστή περίπου 2,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τον κ. Ζωντανό στο τιμόνι του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται ότι θα διαδεχθεί από Δευτέρα ο καθηγητής Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου. Ο κ. Ζωντανός είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, πριν τις 29 Μαρτίου οπότε έληγε η θητεία του.
Η ΓΕΝΟΠ (Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ) καλεί τον κ. Λαφαζάνη και τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη να παρέμβουν για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και στις θυγατρικές της επιχείρησης. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι «προσωπικά δεν είμαι υπέρ του τροφείου σε αυτή την συγκυρία», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ανάλογες συμβάσεις πρέπει να συναφθούν και στις θυγατρικές του ομίλου για λόγους ίσης μεταχείρισης του προσωπικού.
Την αποδοκιμασία του για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης από τη μητρική εταιρεία, είχε εκφράσει, μέσω Facebook, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης. Σε ανάρτησή του, στις 3 Μαρτίου, ανέφερε ότι «όταν η κυβέρνηση ιδρώνει να βρει ευρώ το ευρώ τα χρήματα για τα κουπόνια σίτισης των φτωχών στη χώρα μας, είναι προκλητικό να υπογράφεται σύμβαση με τα περιβόητα... "τροφεία" για εργαζόμενους, δηλαδή αυξήσεις μισθών από την πίσω πόρτα. Και είναι υποκριτικό να επικαλούνται την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όταν μάλιστα ο εργοδότης είναι δημόσια επιχείρηση».
Πάντως, οι συνδικαλιστές της επιχείρησης, υποστηρίζουν ότι η Ομοσπονδία είχε συμφωνήσει με τις διοικήσεις των δύο θυγατρικών προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου