“Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια χρεωκοπία, χωρίς η Ελλάδα να πρέπει να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ;” Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο αυτό, το οποίο και θα επιτρέψει στη χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση ακόμη και μετά την χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει η Die Zeit, το Βερολίνο φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες στις υποχρεώσεις πληρωμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη χώρα με ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα μπόρεσε μετά βίας να καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το δημοσίευμα. Το παρόν σχέδιο έχει ως στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ακόμη και σε περίπτωση χρεωκοπίας. Για το σκοπό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση.
Προϋπόθεση για μια τέτοια παραχώρηση είναι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Zeit, η Ελλάδα να συνεργαστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων. Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα “συνδέεται” με την Ευρώπη - μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα.
Αρνείται να σχολιάσει η γερμανική κυβέρνηση
Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα ένα δημοσίευμα της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, το οποίο ανέφερε ότι το Βερολίνο εργάζεται σε ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ακόμη και αν δεν καταβάλει δόσεις προς τους πιστωτές.
«Το σχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση, έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας σε περίπτωση χρεοκοπίας», αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας. «Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν, ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις πράξεις της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά από μια κρατική χρεοκοπία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου