AΠΟΚΑΛΥΨΗ
Aρμαγεδδώνα-τίποτε λιγότερο-περιμένουν στην ελληνική οικονομία το φθινόπωρο, μικές και μεγάλες επιχειρήσεις, γι αυτό όσες έχουν απομείνει στην Ελλάδα ετοιμάζουν την οδό διαφυγής.
Το πόσο κολασμένος θα είναι για την Οικονομία ο χειμώνας της πρώτης φοράς αριστερά το περιγράφει το ρεπορτάζ τουΧάρη Φλουδόπουλου στο Κεφάλαιο με αφορμή την πρόβλεψη της διοίκησης του Τιτάνα για το δεύτερο μισό του έτους.
Πόσο πιο κάτω; Κάθε τρίμηνο που περνά για τη βαριά βιομηχανία και τους κλάδους του τσιμέντου και του χάλυβα, το κυρίαρχο ερώτημα που ανακύπτει σχετικά με τη ζήτηση είναι εάν βρέθηκε ο... πάτος του βαρελιού. Και κάθε φορά το αισιόδοξο σενάριο διαψεύδεται από τις εξελίξεις στην αγορά. Αυτήν τη φορά, λοιπόν, η διοίκηση του Τιτάνα, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν για το β' τρίμηνο, επέλεξε να τοποθετηθεί "bearish" στο ερώτημα πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η εγχώρια αγορά του τσιμέντου. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν ακούγοντας την πρόβλεψη ότι στο δεύτερο μισό του έτους η ζήτηση αναμένεται να έχει αρνητικό πρόσημο, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το -50%. Και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στους αναλυτές που έθεσαν και το σχετικό ερώτημα, η εκτίμηση αυτή βασίζεται στα σημερινά δεδομένα και μπορεί να αναθεωρηθεί ανά πάσα στιγμή.
Βεβαίως, οι αντικειμενικές συνθήκες της αγοράς επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της βιομηχανίας, η οποία έχει από πρώτο χέρι εικόνα για τις παραγγελίες τούς επόμενους μήνες, τόσο από τον κλάδο των δημόσιων έργων όσο και από την ιδιωτική οικοδομή. Υπό μία έννοια, μάλιστα, η πρόβλεψη της διοίκησης του Τιτάνα μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και... αισιόδοξη.
Ελληνική κρίση
Πάντως, η νέα καταρράκωση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο. Θυμίζουμε ότι επί πέντε συναπτά έτη η κατανάλωση υποχωρούσε, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του '60, ενώ από το τέλος του 2014 και το restart των δημόσιων έργων άρχισε να δίνει σημάδια ζωής. Μάλιστα, και στα αποτελέσματα εξαμήνου του Τιτάνα, η παραγωγή στην Ελλάδα είχε θετικό πρόσημο και συνεισέφερε θετικά στα κέρδη του ομίλου. Πάντως, οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα συνολικά μεγέθη του ομίλου, ιδιαίτερα μετά τη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων για τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ευνοήθηκαν τόσο από τη μείωση στα κόστη παραγωγής (ενέργεια) όσο και από τη θετική εξέλιξη της ισοτιμίας του δολαρίου. Είναι χαρακτηριστικό, πλέον, ότι σε επίπεδο παραγωγής η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του ομίλου, ενώ, εάν συνυπολογιστούν οι εξαγωγές, μόλις το 7% των πωλήσεων αφορά τη χώρα μας.
Τώρα, εκτός από τη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων, που έχει αποσυνδέσει τον όμιλο από το ελληνικό ρίσκο, καθώς πάνω από το 90% των πωλήσεων πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος, έμφαση δίνεται και στη διαχείριση των άλλων πτυχών της ελληνικής κρίσης. Μάλιστα, παρά τα capital controls, όλα τα εργοστάσια λειτουργούν απρόσκοπτα, καθώςέχει εξασφαλιστεί η λειτουργία της αλυσίδας προμήθειας. Τέλος, δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε στο κομμάτι της ρευστότητας, αφού ο όμιλος διατηρεί ανοιχτές γραμμές σε ξένες τράπεζες, κάτι που φάνηκε και από την πληρωμή των κουπονιών σε κατόχους ομολόγων αλλά και από τη διανομή του μερίσματος, που συνέπεσε με την τραπεζική αργία.
"Σχιζοφρένεια"
"Ζούμε μια κατάσταση σχιζοφρένειας", ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση του ομίλου στους αναλυτές, "αφού καλούμαστε να διαχειριστούμε αφενός την απόγνωση για του πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα και αφετέρου την αισιοδοξία που απορρέει από τη γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων μας". Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου χαρακτήρισε ως πιο φωτεινό σημείο των αποτελεσμάτων την πορεία στις ΗΠΑ, όπου τα θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (70 εκατ. ευρώ EBITDA) συνοδεύονται από τις εκτιμήσεις για συνέχιση της ανάπτυξης της ζήτησης αλλά και τις ευνοϊκές τιμές. Ο θετικός συνδυασμός περιλαμβάνει επίσης υψηλά έσοδα από πωλήσεις με υψηλά περιθώρια, ενώ και το ισχυρό δολάριο βοήθησε καθοριστικά στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας στις ΗΠΑ.
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 1ης Αυγούστουhttp://kourdistoportocali.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου