Σε απόλυτη στασιμότητα περιέπεσε και πάλι η αγορά φωτοβολταϊκών, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε καταγραφεί για τη μέθοδο της αυτοπαραγωγής και του συμψηφισμού (net metering) από τη στιγμή που, στις αρχές Μαϊου, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αρχίσει να δέχεται αιτήσεις.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο energypress παράγοντες της αγοράς, τα capital controls ήταν μια καταστροφική εξέλιξη. Αφενός μεν οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές με τα προβλήματα ρευστότητας ανέκρουσαν πρύμναν έχοντας βεβαίως άλλα να σκεφθούν. Αφετέρου, δε, οι εταιρείες εμπορίας εξοπλισμού δεν μπορούν να εισαγάγουν φωτοβολταϊκά πλαίσια, μετρητές κ.λπ. Έτσι στην αγορά είναι διαθέσιμο μόνον όποιο υλικό είχαν πιθανόν στοκάρει κάποιες εταιρείες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν και πάλι τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ΔΕΔΔΗΕ παρότι είχε ετοιμαστεί να ανακοινώσει ότι δέχεται αιτήματα σύνδεσης και από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης, μετέθεσε την έναρξη αυτής της διαδικασίας για ευθετότερο χρόνο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχικό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και όπως είχε γράψει το energypress εκδηλωνόταν τόσο από επιχειρήσεις όσο και από οικιακούς καταναλωτές, με τηλεφωνήματα και ερωτήσεις προς τις υπηρεσίες του Διαχειριστή, αλλά και με κατάθεση αιτήσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αιτούντες μέχρι σήμερα είναι κυρίως επιχειρήσεις (και όχι οικιακοί καταναλωτές) που έχουν υποβάλλει σχέδια με αρκετά μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ από 25 έως 50 KW. Πρόκειται συνήθως για επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως ξενοδοχεία, φούρνοι κ.λπ.
Σε αυτή την πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ υποδέχεται μόνο αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και για μέγιστη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι 20 κιλοβάτ (kWp) ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 κιλοβάτ. Αυτό οδηγεί στο ανώτατο όριο των100 kWp στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά, 50 kWp στην Κρήτη και 20 kWp στα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Ειδικά στην Πελοπόννησο και στο τμήμα της Εύβοιας νοτίως του Αλιβερίου, καθώς και στα νησιά Άνδρο και Τήνο, η μέγιστη ισχύς συστήματος περιορίζεται επί του παρόντος στα 20 κιλοβάτ.
Επίσης, ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με σκοπούς κοινωφελείς ή δημοσίου συμφέροντος σκοπούς, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να φτάνει και τα 100 κιλοβάτ, ενώ σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η ισχύς των φωτοβολταϊκών αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 κιλοβάτ.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς των φωτοβολταϊκών, το ενδιαφέρον για το net metering όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα επανέλθει, καθώς αποτελεί μια συμφέρουσα επένδυση. Βεβαίως, όπως λένε οι ίδιοι, το ενδιαφέρον αυτό δεν προοιωνίζεται σε καμία περίπτωση φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στη «χρυσή περίοδο» του κλάδου ή, κατ΄ άλλους, την περίοδο της «φούσκας» των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο πρόκειται για μια τάση που δίνει ελπίδα και προοπτική στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, είτε ως προμηθευτές εξοπλισμού είτε ως εγκαταστάτες.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου