Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για το πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα.
Σε συμφωνία με τον ESM για τριετές πρόγραμμα στήριξης, ύψους 86 δισ. ευρώ, με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Από το τριετές αυτό δάνειο, το Eurogroup θα εκταμιεύσει άμεσα 26 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Ειδικότερα, τα 13 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν την Πέμπτη (20/8) και θα κατευθυνθούν προς την αποπληρωμή χρεών της Ελλάδας σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ τα 10 δισ. ευρώ, προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι η συνολική βοήθεια προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα διαμορφωθεί στα 25 δισ. ευρώ.
Δείτε εδώ στα αγγλικά την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
Ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο - Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός
Με ψήφους 222 υπέρ, 64 κατά και 11 παρών επί 297 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε πριν από λίγο στη βουλή η «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου