Εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει ο Χουλιαράκης για τις «μονομερείς» ενέργειες της Αθήνας και τους σκοπούς που εξυπηρετούν
Στο δίλημμα αν θα πρέπει να δώσουν το 1 δισ. στη χώρα μας ή όχι, καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης για να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα εκτέλεσε και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποδεσμευτεί έγκαιρα η τελευταία εκκρεμής υποδόση από την συμφωνία του Αυγούστου.
Η εισήγηση των επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών για τα 13 προαπαιτούμενα, είναι κατά βάση θετική, προκειμένου να κλείσει ομαλά η υπόθεση και να πάνε όλοι να κάνουν Χριστούγεννα. Ωστόσο η σημερινή διαδικασία μόνο τυπική δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς η Τρόικα των ελεγκτών φέρεται να θορυβήθηκε από την κίνηση της κυβέρνησης να φέρει μονομερώς χωρίς προηγούμενη συννενόηση και –πάνω από όλα- χωρίς να το έχει κοστολογήσει πρώτα, για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο πακέτο παροχών.
Τις ανησυχίες τους αυτές θα προσπαθήσει να διαλύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, «χρυσώνοντας το χάπι» και υποστηρίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι δανειστές όμως διαβάζουν το νομοσχέδιο «πίσω από τις γραμμές» και βλέπουν απόπειρα ρουσφετολογικών ή άλλων διατάξεων που, με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αποφύγει. Επιπλέον βλέπουν και μια γενικότερη προσπάθεια οικοδόμησης κομματικού κράτους, με τις προσωπικές συνεντεύξεις ή άλλες παρεμβάσεις στην επιλογή διευθυντών σε διάφορα υπουργεία (Παιδείας, Υγείας κλπ).
Στην έκθεση που ετοίμασε όμως το κουαρτέτο, θα αποτυπώνεται αναλυτικά ο τρόπος και ο βαθμός που εφαρμόστηκε κάθε προαπαιτούμενο. Επίσης, θα επισημαίνονται τα επόμενα βήματα τα οποία απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση παρεμβάσεων που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αλλά η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά (π.χ. στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια).
Πηγές των δανειστών πάντως έλεγαν πως, στη φάση αυτή, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πρέπει να αναμένεται αύριο Παρασκευή, καθώς η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τον κύριο όγκο των προαπαιτούμενων και η δημοσίευση σειράς υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχουν ανοίξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι δεν χρειάζονται ακόμα νομοθετικές παρεμβάσεις και οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης τον επόμενο μήνα.
Φυλλάνε όμως δυνάμεις για την επόμενη αναμέτρηση του Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές, όποθ θα κριθούν η τύχη των συντάξεων και άλλοι νέοι φόροι.
Ακόμα χειρότερα, όπως προειδοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μένει ανοικτό να υπάρξουν στο μέλλον και συμπληρωματικά Μνημόνια για την Ελλάδα ή, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από τη χώρα μας.
«Επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Ντομπρόφσκις. Όσον αφορά στην πρώτη αξιολόγηση, τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως η Ε.Ε. επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά δεν μπορεί να το υποχρεώσει να δώσει πρόσθετα δάνεια.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Ντομπρόφσκις, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη βόμβα περί πρόσθετων Μνημονίων και αρκέστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ και εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για το ασφαλιστικό (κυρίως όμως για τις κύριες συντάξεις και όχι οι επικουρικές).protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου