ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Σε μια παραδοσιακή οικογένεια εμπόρων τροφίμων, την οικογένεια Παντελιάδη, φαίνεται ότι θα καταλήξει μία άλλη επιχείρηση που επίσης ξεκίνησε ως οικογενειακή, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος». Οι δύο πλευρές, η «Metro AEBE» και η «Βερόπουλος», έχοντας διασφαλίσει προφορική συμφωνία με τις τράπεζες, υπέγραψαν προσύμφωνο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένουν πλέον την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και την τελική έγκριση των πιστωτών προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά. Ο ρόλος των τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικός, αφενός για να αντιμετωπισθούν τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας της «Βερόπουλος» και αφετέρου για να καταστεί το όλο εγχείρημα βιώσιμο και με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης.
Η διαφαινόμενη εξαγορά αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς διασώζεται από την πτώχευση μια ιστορική επιχείρηση, όπως είναι η «Βερόπουλος», η οποία ιδρύθηκε το 1973, με 180 καταστήματα και περίπου 4.500 εργαζόμενους. Ακόμη και αν η συγχώνευση με τη «Μetro ΑΕΒΕ» διά της εξαγοράς έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων της «Βερόπουλος», το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου, καθώς και η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα διατηρηθούν, κάτι βεβαίως που δεν θα συνέβαινε σε περίπτωση που τελικά δεν υπήρχε συμφωνία.
Δεύτερον, η διάσωση της «Βερόπουλος» και η είσοδός της σε μια πορεία ανάπτυξης θα μειώσει και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκληθεί στους προμηθευτές της. Στα τέλη του 2014, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της επιχείρησης, η εταιρεία είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ύψους 30 εκατ. ευρώ και επιταγές πληρωτέες ύψους 130 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε, ειδικά μετά τη διάλυση του «αρραβώνα» με τη «Σκλαβενίτης» (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη είχε ανακοινωθεί ότι η «Σκλαβενίτης» θα εξαγόραζε τη «Βερόπουλος», εξαγορά όμως που τελικά δεν προχώρησε), τα ράφια σε πολλά καταστήματά της ήταν άδεια, καθώς πολλοί προμηθευτές είχαν σταματήσει την τροφοδοσία της. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν δοθεί και τυπικά η έγκριση από τις τράπεζες θα χορηγηθεί δάνειο 25-30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και δη την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές και Δημόσιο.
Τα δάνεια
Τρίτον, η συμφωνία που φέρεται να υπάρχει με τις τράπεζες προβλέπει βελτίωση των όρων αποπληρωμής των δανείων, όχι όμως και «κούρεμα» του κεφαλαίου. «Ακόμη και μία μικρή μείωση του επιτοκίου αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση, καθώς λόγω των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων της εταιρείας αυξάνονταν επικίνδυνα οι σχετικές ρήτρες», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» παράγοντας που εμπλέκεται άμεσα στη συμφωνία. Το γεγονός ότι στη συμφωνία δεν προβλέπεται «κούρεμα» θεωρείται ότι δίνει σήμα στην αγορά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, σήμα που ειδικά για το τραπεζικό σύστημα θεωρείται θετικό. Οι συνολικές υποχρεώσεις της «Βερόπουλος» στα τέλη του 2014 ανέρχονταν σε 334,27 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες ήταν 307,87 εκατ. ευρώ. Σήμερα, σύμφωνα, με πληροφορίες τα τραπεζικά δάνεια και οι συμβάσεις leasing που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης ανέρχονται συνολικά σε περίπου 165 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ τα δάνεια και 65 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις leasing).
Τέταρτον, η συμφωνία ανοίγει την προοπτική για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται τόσο στο χονδρεμπόριο όσο και στο λιανεμπόριο. Μετά την εξαγορά, ο ετήσιος τζίρος της «Metro AEBE» αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με την πλευρά Παντελιάδη να υποστηρίζει ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η οικογένεια Βερόπουλου, η οποία θα κρατήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει εκτός Ελλάδος, μπορεί πλέον να αφοσιωθεί με μεγαλύτερη προσήλωση και επιτυχία σε αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει 16 καταστήματα με την επωνυμία «Vero» στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου