Θοδωρής Παναγούλης
«Έχουμε επεξεργαστεί το μοντέλο δημιουργίας δύο θυγατρικών εταιρειών προμήθειας που θα έχουν αναλογικό πελατολόγιο με εκείνο της ίδιας της ΔΕΗ και μπορούμε να τις βγάλουμε προς πώληση στον ανταγωνισμό, είτε στο 100% είτε σε πλειοψηφικό ποσοστό. Αλλά αυτό θα το κάνουμε μόνον αν αποτελέσει αντίβαρο για τον περιορισμό των δημοπρασιών τύπου NOME που είναι καταστροφή για την επιχείρηση. Αλλιώς δεν έχει νόημα, θα περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις».
Η αναφορά που έκανε στο energypress υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης φωτίζει την τακτική της ΔΕΗ ενόψει της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος: Στο βαθμό που το σχέδιο για τη δημιουργία «μικρών ΔΕΗ προμήθειας» δεν ενταχθεί στη συμφωνία με τους δανειστές ως εναλλακτικό της διαδικασίας των δημοπρασιών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής (ώστε να οδηγήσει στη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων), η ΔΕΗ θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση και θα κρίνει αν και πότε θα προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Το γεγονός έχει τη σημασία του, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές η μερική έστω υποκατάσταση των NOME από την πώληση «έτοιμου πελατολογίου» της ΔΕΗ. Αντίθετα, η διαπραγμάτευση αφορά την απαίτηση των δανειστών για αυξημένες ποσότητες ρεύματος στις δημοπρασίες, με βάση την ερμηνεία που κάνει η τρόικα στον υφιστάμενο νόμο.
Πρέπει βεβαίως να αναφερθεί ότι, ακόμα και αν δεν αποτελεί πρόνοια του «νέου μνημονίου», μια πιθανή απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ μέσω της πώλησης θυγατρικής εταιρείας με αναλογικό πελατολόγιο (εάν πράγματι καταφέρει κάτι τέτοιο), θα άρει τη μελλοντική πίεση για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος μέσω NOME. Και τούτο διότι, έτσι κι αλλιώς, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, κάθε Ιούνιο αξιολογείται η πορεία ανοίγματος της αγοράς και αναδιαμορφώνονται οι ποσότητες των μελλοντικών δημοπρασιών.
Ωστόσο είναι προφανές ότι η ΔΕΗ δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε αυτόβουλη απώλεια πελατών χωρίς να έχει εξασφαλίσει ρητά ότι αυτό θα οδηγήσει στο να χαλαρώσει η μνημονιακή μέγγενη των διαρκώς αυξανόμενων ποσοτήτων δημοπρατούμενης ενέργειας που οδηγεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, σε πωλήσεις επί ζημία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης «με τις νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών στα πλαίσια των κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενων αλλά πόρρω απεχόντων από το Γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ, η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί. Έτσι η Επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ΗΕ με Φυσικό αέριο ή να αγοράζει ΗΕ για να τη διαθέτει με ζημία μέσω των δημοπρασιών».
Σε ότι αφορά, τέλος, την ίδια τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το NOME, ακόμα δεν υπάρχει κατάληξη, παρότι εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στο πλαίσιο της «ευέλικτης λύσης» την οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.
Όπως έχει ξαναγράψει το energypress, σημείο "κλειδί" φαίνεται ότι είναι οι "διορθώσεις" που αποδέχεται η κυβέρνηση στο βαθμό που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου