Η ΔΕΗ χάνει πάνω από 70 εκατ. το χρόνο
Σε παζλ ... για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ρευματοκλοπή που και στην Κρήτη έχει λάβει αξιοσημείωτες διαστάσεις. Οι περιπτώσεις που ανακαλύπτει η ΔΕΗ οδηγούνται, η μία μετά την άλλη, στις δικαστικές αίθουσες, ενώ οι "καμπάνες" πέφτουν "βροχή"!
Μάλιστα την Παρασκευή, στο Ηράκλειο η Δικαιοσύνη απεφάνθη με τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ως σήμερα για ρευματοκλοπή, επιβάλλοντας στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ποινή φυλάκισης 6 ετών στον καθένα από τους τρεις επιχειρηματίες που κάθισαν στο σκαμνί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, οι ρευματοκλοπές στερούν έσοδα 60 -70 εκατ. ετησίως από τη ΔΕΗ αποτελούν μάστιγα για την Επιχείρηση, καθώς καταγράφονται ανά εξάμηνο πάνω από 4.000 περιστατικά σ’ όλη τη χώρα τόσο σε σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και όχι σε φτωχικές γειτονιές, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά στα «καλά προάστια», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, και μάλιστα σε οικιακούς καταναλωτές με υψηλή κατανάλωση και κυρίως σε επαγγελματικές καταναλώσεις, επίσης των «καλών προαστίων».
Το φαινόμενο φαίνεται ότι συνοδεύεται από σωρεία έκνομων ενεργειών, ενώ για κάποιους αποτελεί «κανονικό επάγγελμα». Οι «ταρίφες» για το «πείραγμα» του μετρητή κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση και την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ συμβουλές για το πώς γίνονται οι ρευματοκλοπές παρέχονται και μέσω Διαδικτύου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανέρχεται σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ απολογιστικά για το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε στις 6.650 περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, υποβάλλονται μηνύσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει σχετικά στοιχεία.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου από το 2011 και μετά, και κυρίως από το 2013, που σημειώθηκε έξαρση με τα περιστατικά από 4.370 το 2012 να εκτοξεύονται στα 8.429, δείχνουν ελλιπή και μη στοχευμένη αντιμετώπιση από πλευράς της ΔΕΗ και της αρμόδιας για τη λειτουργία του δικτύου θυγατρικής της.
Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του. Επιπλέον τονίζεται ότι σε περιπτώσεις υποτροπής των υπόψη παραβατικών συμπεριφορών θα επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις. Οι μέχρι στιγμής έλεγχοι προέκυψαν σε ποσοστό 50% από τα ίδια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και σε μεγάλο ποσοστό από τις καταμετρήσεις, ενώ ένα ποσοστό προήλθε από καταγγελίες καταναλωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου