Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Οριακή τιμή στα 200 ευρώ – Η ασπίδα προστασίας και το δίλημμα των προμηθευτών ενόψει της 2ης δημοπρασίας NOME την Τρίτη

Χρήστος Στεφάνου


Η φωτογραφία της αγοράς κατά τη σημερινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί ενδεικτική μιας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται: η μέση οριακή τιμή του συστήματος θα είναι σήμερα στα 113,77 ευρώ η μεγαβατώρα, με την ωριαία διακύμανση να βρίσκεται πάνω από τα 100 ευρώ από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ, για 13 δηλαδή ώρες. Το αποκορύφωμα της ημερήσιας τιμής θα έρθει στις 8 το βράδυ όταν και η ΟΤΣ θα φτάσει στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι για σήμερα η ζήτηση δεν εμφανίζεται σε ακραίες τιμές (η αιχμή θα φτάσει στα 8.500MW) ενώ και οι εξαγωγές κινούνται σε νορμάλ επίπεδα (3.500 MWh).


Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει είναι εάν η  εικόνα αυτή είναι συγκυριακή ή δείχνει μία συγκεκριμένη τάση;

Εάν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ θα δει ότι η μέση ΟΤΣ του Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε στα 51,09 ευρώ η μεγαβατώρα (τιμή που είχαμε να δούμε από το 2015) όταν σε όλη τη χρονιά η μέση ΟΤΣ ανά μήνα κυμάνθηκε από τα 38 έως τα 44  ευρώ (με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2016 που ήταν στα 48,7 ευρώ και ακόμη οι τιμές του αερίου δεν είχαν πέσει αρκετά). Το ενδιαφέρον στην εικόνα της αγοράς είναι ότι τόσο οι χαμηλές τιμές καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όσο και οι υψηλότερες του Δεκεμβρίου, καθορίστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μονάδες φυσικού αερίου (41,8% των ωρών) και σε μικρότερο από τους λιγνίτες (33,33%) τα υδροηλεκτρικά (15,46%) τις εξαγωγές (5,24%) και τις εξαγωγές (4,17%). Αυτή η εξέλιξη μπορεί να σημαίνει ότι αυξάνεται η έκθεση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στη διακύμανση των διεθνών τιμών αερίου και πετρελαίου. Και βέβαια μπορεί να μεταφράζεται σε μια δεύτερη ευκαιρία για το λιγνίτη, ο οποίος λόγω χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου έχασε εκ νέου έδαφος πέρυσι.

Πάντως είναι σαφές ότι εκτός από την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθοριστικό ρόλο για την πίεση στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος παίζει η στενότητα στην αγορά: για παράδειγμα σήμερα είναι προγραμματισμένο να είναι εκτός αγοράς 3 μονάδες στον Άγιο Δημήτριο (1,4 και 5), μία μονάδα της Καρδιάς (4) ενώ από τις μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται η μονάδα της Elpedison στη Θίσβη.

Προστασία τα ΝΟΜΕ για τους προμηθευτές

Η προοδευτική άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, πάντως, βρίσκει προστατευμένους τους εναλλακτικούς προμηθευτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια με το στρεβλό πρώτο άνοιγμα και τις οδυνηρές περιπέτειες που ακολούθησαν. Ασπίδα προστασίας για τους προμηθευτές σήμερα αποτελεί το γεγονός ότι διαθέτουν έστω και ιδιότυπα προθεσμιακά συμβόλαια μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν την ανάπτυξή τους και να προφυλαχθούν από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον αγοράς όπου καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική τιμή, δεν ευνοούνται επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των προμηθευτών, ιδίως εκείνων που δεν έχουν καθετοποιημένη παρουσία.

Υπό την έννοια αυτή, η δημοπρασία της επόμενης εβδομάδας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για το πώς θα κινηθούν οι προμηθευτές: θα χτυπηθούν οι τιμές γιατί η ενέργεια των ΝΟΜΕ δεν φτάνει για όλους ή θα κινηθούν συντηρητικά με δεδομένο το ρευστό περιβάλλον της αγοράς και τις ανοδικές τάσεις στην ΟΤΣ;

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου και σε αυτήν προβλέπεται να δημοπρατηθεί ποσότητα 145 MWh/h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα