Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η πραγματική ακτινογραφία της αγοράς ηλεκτρισμού – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα ρολόγια και τους νέους πελάτες κάθε εταιρείας

Χρήστος Στεφάνου

Μπορεί ως προς τους όγκους κατανάλωσης, όπως ανακοινώθηκε από το ΛΑΓΗΕ, η αγορά προμήθειας να έδειξε σημάδια κόπωσης, με τη ΔΕΗ να ανακάμπτει ανακτώντας – έστω και μικρό – μερίδιο αγοράς, ωστόσο στη μάχη του ανταγωνισμού για την προσέλκυση νέων πελατών, οι ιδιώτες συνεχίζουν να κινούνται δυναμικά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των μετρητών που είναι κατανεμημένοι σε ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχεία που διαθέτει το Energypress οι ιδιώτες αύξησαν το πελατολόγιό τους (μετρητές) σε ικανοποιητικό ποσοστό, ενώ όπως εξηγούν πηγές της αγοράς η αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ σε όγκο, εξηγείται κυρίως από τη συγκυριακή  αύξηση της κατανάλωσης του υφιστάμενου πελατολογίου και όχι από την επιστροφή πελατών που πήγαν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Πιο αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής: συνολικά οι μετρητές που είναι δηλωμένοι σε εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 18% από 136 χιλιάδες σε 160,5 χιλιάδες στο διάστημα Νοεμβρίου - Ιανουαρίου.

Βεβαίως, με δεδομένο το μικρό συνολικό μερίδιο των ιδιωτών, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ειδικά στη χαμηλή τάση το μερίδιο των ιδιωτικών παρόχων (158 χιλιάδες) παραμένει εξαιρετικά μικρό (2%). Το χάσμα μεταξύ του μικρού σχετικά αριθμού των μετρητών των ιδιωτών και του μεγαλύτερου συνολικού μεριδίου αγοράς εξηγείται από το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι αρχικά είχαν εστιάσει την ανάπτυξή τους σε πελάτες με μεγαλύτερες καταναλώσεις (κυρίως από τη Μέση Τάση αλλά και από τη Χαμηλή). Το τελευταίο διάστημα πάντως η πολιτική αυτή έχει εν πολλοίς διαφοροποιηθεί και οι εναλλακτικοί πάροχοι επεκτείνονται με εντονότερους ρυθμούς και σε άλλες κατηγορίες.

Πως κινήθηκαν οι εταιρείες

Το μεγαλύτερο αριθμό μετρητών συνεχίζει να διαθέτει η Elpedison, ωστόσο η Protergia καταγράφει την εντυπωσιακότερη αύξηση, προσθέτοντας πάνω από 10 χιλιάδες μετρητές (+27,8%). Σημαντική αύξηση σε μετρητές, τη δεύτερη μεγαλύτερη, καταγράφει και ο Ήρωνας (+25,5%) έχοντας προσθέσει 3,6 χιλιάδες μετρητές. Ειδικά για τον Ήρωνα αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζει να διαθέτει τους περισσότερους μετρητές στη Μέση Τάση (700) γεγονός που εξηγεί και την πτώση που καταγράφηκε το Δεκέμβριο στα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Συγκεκριμένα λόγω εποχικότητας κάποιοι βιομηχανικοί πελάτες σταμάτησαν τις γραμμές παραγωγής με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική πτώση της κατανάλωσης, την ίδια στιγμή που ως εταιρεία η Ήρων εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη πελατολογίου στην αγορά.

Σημαντική αύξηση που στηρίχθηκε εκ νέου στη χαμηλή τάση, δηλαδή σε προσέλκυση νοικοκυριών, καταγράφει και η Watt & Volt η οποία πρόσθεσε κάτι περισσότερο από 3,5 χιλιάδες νέους πελάτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εταιρεία δεν καταγράφει μείωση του πελατολογίου της, είτε στη χαμηλή είτε στη μέση τάση.

Τα στοιχεία ανά εταιρεία

Elpedison: 53,7 χιλ μετρητές (ΧΤ 53,2 χιλ, ΜΤ 460) από 51,3 χιλ. το Νοέμβριο (+4,6%)

Protergia : 47,7 χιλ. μετρητές ( ΧΤ 47,2 χιλ, ΜΤ 560) από 37,3 χιλ μετρητές το Νοέμβριο (+27,8%)

Watt & Volt: 25,1 χιλ μετρητές (ΧΤ 25 χιλ. ΜΤ 75) από 21,5 χιλ μετρητές το Νοέμβριο (+16,7%)

Ήρων: 17,7 χιλ. μετρητές ( ΧΤ 17 χιλ, ΜΤ 700) από 14,1 χιλ. μετρητές το Νοέμβριο (+25,5%)

GREEN: 4,8 χιλ. (ΧΤ 4,7 χιλ, ΜΤ 73) από 4,2 χιλ. μετρητές το Νοέμβριο (+14,2%)

NRG: 3,3 χιλ. (ΧΤ 3,1 χιλ, ΜΤ 190) από 2,9 χιλ. μετρητές το Νοέμβριο (+13,7%)

Volterra : 3 χιλ (ΧΤ, 2,9 χιλ, ΜΤ 100) από 2,7 χιλ. μετρητές το Νοέμβριο (+11,1%)

ΟΤΕ: 4,1 χιλ. (όλοι στη ΧΤ) από 1,7 χιλ. μετρητές το Νοέμβριο (+141,1%)

ΕΛΤΑ: 700 μετρητές (ΧΤ 695 ΜΤ 15) από 650 μετρητές το Νοέμβριο (+7,6%)

Τιτάν: 25 μετρητές (3 στη ΧΤ και 22 στη ΜΤ) αμετάβλητοι σε σχέση με το Νοέμβριο

Τέλος να σημειωθεί ότι την εμφάνισή τους έκαναν το τελευταίο δίμηνο με λίγους μετρητές οι εταιρείες DIENER, Economic Growth και Volton energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα