Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ευ. Τσακαλώτος: Παραδέχτηκε την αποτυχία του και δεσμεύτηκε για μέτρα 550 εκ. ευρώ το 2018


Ομολογία Τσακαλώτου: Δεν έχουμε κάνει το 70% όσων δεσμευθήκαμε

Μέτρα ύψους 550 εκατ. ευρώ το 2018 ετοιμάζεται να πάρει άρον-άρον η κυβέρνηση για το 2018, όπως ενημέρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους ομολόγους του στο πρόσφατο Eurogroup.

Στο σημείωμα του, που είδε το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά παραδέχεται πως η εκτέλεση των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση από ελληνικής πλευράς έχει κολλήσει και σχεδόν τα 2/3 από αυτά έχουν μείνει στα χαρτιά.


Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, σύμφωνα με το σημείωμα Τσακαλώτου, μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία.

Οι ενέργειες από ελληνικής πλευράς που εκκρεμούν, περιλαμβάνουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν “βλέπει” δημοσιονομικό κενό φέτος.

Τι μέτρα προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δεσμεύεται για μέτρα 550 ευρώ, οι θεσμοί όμως προβλέπουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει και να επεκτείνει τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή τον “κόφτη”) που νομοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάιο, κατά ένα επιπλέον χρόνο, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι το σημείωμα Τσακαλώτου περιείχε μια σειρά δεσμεύσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί το απαιτούμενο έργο, οι πιστωτές έκριναν τις προτάσεις ως ανεπαρκείς, όπως ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ρέγκλινγκ: Ξεχάστε τη δόση χωρίς του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, στο θέμα της περιβόητης συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα δηλώνοντας πως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό.

Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα