Χρήστος Στεφάνου
Η έλευση των κλιμακίων των δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης συμπίπτει χρονικά με την πραγματοποίηση της 3ης κατά σειρά δημοπρασίας ΝΟΜΕ για τη διάθεση πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ανεξάρτητους προμηθευτές. Ωστόσο σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοπρασία, ο πήχης των προσδοκιών είναι μάλλον μειωμένος και η αγορά τηρεί στάση αναμονής. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι η συμφωνία που θα ανακοινωθεί με τους δανειστές αναμένεται να διαφοροποιήσει αρκετά το σκηνικό.
Ως γνωστόν, οι δανειστές έχουν ζητήσει – και κατά τα φαινόμενα θα περιληφθεί στο πακέτο της συμφωνίας – να υπάρξει σημαντική αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε επανυπολογισμό της τιμής εκκίνησης, που θα ισχύσει για την τρίτη και την τέταρτη δημοπρασία. Με βάση τα τωρινά δεδομένα η νέα τιμή θα είναι χαμηλότερη.
Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή η αίσθηση στους ιδιώτες προμηθευτές ότι οι όροι των επόμενων δημοπρασιών θα είναι αισθητά καλύτεροι σε σχέση με τώρα. Παράλληλα οι ανάγκες της αγοράς, λόγω ακριβώς του σχετικά αργού ανοίγματος και του υποτονικού ρυθμού μετακίνησης πελατών από τη ΔΕΗ προς τους εναλλακτικούς, είναι μικρές.
Υπό αυτά τα δεδομένα δύσκολα θα δούμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της πολύωρης δημοπρασίας με τα 2200 χτυπήματα, που οδήγησαν την τιμή από τα 37,37 στα 41,04 – 41,14 ευρώ η μεγαβατώρα που είδαμε το Γενάρη. Επίσης και το περιβάλλον της αγοράς δεν ήταν το ίδιο, υπό την έννοια ότι κατά την κρίση του Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, είχαμε αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος.
Αντίθετα τα «πονταρίσματα» της αγοράς συγκλίνουν στο ότι το σχετικά μικρό ενδιαφέρον αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο της αγοράς, θα οδηγήσουν σε επανάληψη της δημοπρασίας του Οκτωβρίου όταν διατέθηκαν 460MW/h και οι τιμές διαμορφώθηκαν κοντά στην τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ/MWh) φτάνοντας κατά μέγιστο στα 37,5 ευρώ/MWh.
Τα χαρακτηριστικά
Την Τετάρτη αναμένεται να βγουν 145 MW/h, ενώ η τιμή εκκίνησης παραμένει σταθερή στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στη μεθαυριανή δημοπρασία αναμένεται εκτός από τους γνωστούς παίκτες να δώσουν το παρών και οι νέες εταιρείες που έκαναν την εμφάνισή τους τους τελευταίους μήνες στην αγορά (KEN, Volton, Viener, Economic Growth).
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, οι θεσμοί έχουν απορρίψει την πρόταση της ΔΕΗ για τη δημιουργία και διάθεση θυγατρικών εταιρειών λιανικής, ενώ εκτός από τη γνωστή συζήτηση για τις πωλήσεις λιγνιτικών (πιθανώς και υδροηλεκτρικών) ζητείται η δραστική αύξηση των ποσοτήτων των δημοπρατούμενων μέσω ΝΟΜΕ ποσοτήτων στα επίπεδα του 20% το 2017, του 33% το 2018, όπως και το 2019.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεθαυριανή δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε καθεστώς αβεβαιότητας σε σχέση με το νέο περιβάλλον της αγοράς που θα δημιουργηθεί μετά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου