Χάρης Αποσπόρης
energypress.gr
energypress.gr
Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στο μελλοντικό μείγμα της Γαλλίας είναι το κυρίαρχο θέμα στις ενεργειακές πολιτικές των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για την προεδρία, Φρασουά Φιγιόν, Μαρίν Λε Πεν και Εμμανουέλ Μακρόν. Καθώς η Γαλλία προμηθεύεται ένα τεράστιο μέρος του ηλεκτρισμού της μέσω πυρηνικών μονάδων και από τη στιγμή που είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές στην Ευρώπη, η όλη συζήτηση δεν θα μπορούσε να μας αφήνει αδιάφορους.
Θυμίζουμε ότι το φετινό χειμώνα, το γεγονός ότι ορισμένες πυρηνικές μονάδες στη Γαλλία τέθηκαν εκτός λειτουργίας για συντήρηση ήταν η αφετηρία για μια ενεργειακή κρίση που επηρέασε σχεδόν το σύνολο των κρατών της Ε.Ε. υπό το βάρος και του κύματος ψύχους που χτύπησε την ήπειρο.
Όπως αναφέρει η S&P Global Platts σε σχετική έκθεση για την ενεργειακή πολιτική των τριών υποψηφίων, ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο πρώτος από τον Ζακ Σιράκ που θα εγκαινιάσει πυρηνικό σταθμό, αλλά θα κληθεί ταυτόχρονα να αποφασίσει για την τύχη παλαιών μονάδων, ηλικίας 40 ετών. Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή, καθώς η επέκταση της ζωής τους είναι ακριβή, όμως ακριβό είναι και το κλείσιμο.
Ας πάμε, όμως, να δούμε τις θέσεις των τριών υποψηφίων:
Εμμανουέλ Μακρόν
Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ του περιορισμού του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας και στηρίζει το στόχο της τωρινής κυβέρνησης για μερίδιο 50% ως το 2025 από 75% σήμερα. Επίσης, επιθυμεί το κλείσιμο του γηραιού σταθμού Φέσενχαϊμ, ισχύος 1.840 μεγαβάτ. Η απόφαση της τωρινής κυβέρνησης είναι να κλείσει ο σταθμός όταν λειτουργήσει η μονάδα Φλαμανβίλ-3, ώστε να διατηρηθεί η ελάχιστη επιτρεπόμενη ισχύς των πυρηνικών σταθμών της χώρας στα 63,2 γιγαβάτ.
Στον τομέα του άνθρακα, ο Μακρόν επιθυμεί κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2021 και στις ΑΠΕ είναι υπέρ του τωρινού στόχου για διπλάσια αιολικά και φ/β ως το 2022. Παράλληλα, τάσσεται ενάντια στο σχιστολιθικό αέριο και ποντάρει στις μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας και εξισορρόπηση του ηλεκτρικού δικτύου.
Η εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης είναι ότι «οι πολιτικές του Μακρόν θα διευρύνουν το δομικό έλλειμμα στον ηλεκτρισμό της Γαλλίας, ιδίως στις χειμερινές αιχμές, καθώς προβλέπει κλείσιμο πυρηνικών και λιγνιτικών μονάδων».
Φρανσουά Φιγιόν
Ο Φιγιόν θέλει να διατηρήσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο 75% μέσω της επέκτασης της διάρκειας ζωής των παλαιών σταθμών, όπως το Φέσενχαϊμ. Θεωρεί ότι το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων είναι μια «δογματική επιλογή που θίγει τα συμφέροντα της Γαλλίας».
Στις ΑΠΕ, επιθυμεί περισσότερους διαγωνισμούς και μείωση των επιδοτήσεων, ενώ δεν έχει τοποθετηθεί για τον τομέα του άνθρακα. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του σχιστολιθικού αερίου και της κατασκευής ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Μαρίν Λε Πεν
Η Λε Πεν είναι επίσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και παράλληλα επιθυμεί την επιστροφή της EDF στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου.
Στις ΑΠΕ είναι κάθετα αντίθετη με την αιολική ενέργεια και στηρίζει τις υπόλοιπες ΑΠΕ αρκεί να είναι «γαλλικές». Παράλληλα, στηρίζει την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της εξάρτησης από εισαγωγές.
Για τον άνθρακα δεν έχει εκφράσει θέση, αλλά είναι ενάντια στο σχιστολιθικό αέριο.
Σχετικά με όλα τα παραπάνω, έχει δηλώσει ότι «η Γαλλία χρειάζεται ένα νέο πατριωτικό μοντέλο έξυπνου προστατευτισμού».
Κλειδί η επάρκεια εφοδιασμού
Αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η επάρκεια εφοδιασμού του γαλλικού συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες. Το Platts εκτιμά ότι το γαλλικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ψύχος και κάθε φορά που η θερμοκρασία μειώνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου, οι ανάγκες για ηλεκτρισμό αυξάνονται κατά 2,4 γιγαβάτ. Όπως προσθέτει, οι εποχιακές διακυμάνσεις εξισορροπούνται κυρίως μέσω του διασυνοριακού εμπορίου, το οποίο έχει δυναμικότητα 15 γιγαβάτ και έχει προγραμματιστεί επέκτασή του.
Οι εξομοιώσεις του γαλλικού διαχειριστή, RTE, έδειξαν ότι σε περιπτώσεις έντονου χειμερινού ψύχους, η χώρα μπορεί να εισάγει στην πράξη μόνο 11 γιγαβάτ, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να εξάγει πάνω από 10 γιγαβάτ. Σε ετήσια βάση, το Platts αναμένει ότι η Γαλλία θα γίνει καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2030. «Αυτό έχει να κάνει με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις γειτονικές αγορές, αλλά και με την απόσυρση των πυρηνικών στη Γαλλία», σημείωσε.
Ως εκ τούτου, η έκθεση καταλήγει στο ότι τα ενεργειακά ζητήματα δεν πρόκειται να παίξουν μεγάλο ρόλο σε αυτές τις εκλογές, όμως θα επηρεάσουν σημαντικά τα τεκτενόμενα στην ευρωπαϊκή αγορά στα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου