Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Οι όροι του δανείου εγκρίθηκαν και τώρα τα βλέμματα στο Μιλάνο – Το μήνυμα της Standard and Poors

Χρήστος Στεφάνου
Οι αναλυτές του οίκου Standard and Poors που παρακολουθούν και εκδίδουν τις αξιολόγησεις για την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ έχουν την έδρα τους στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Από εκεί λοιπόν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την έκδοση των δύο διεθνών ομολογιών, ο οίκος βρίσκεται σε διασύνδεση και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γύρω από τη ΔΕΗ, προσφέροντας μάλιστα εσχάτως συνεχείς ... ψυχρολουσίες, με τις υποβαθμίσεις που πραγματοποίησε.


Αποκορύφωμα ήταν η απόφαση στις 9 Φεβρουαρίου να τεθεί η ΔΕΗ σε καθεστώς Creditwatch negative που σημαίνει σε απλά ελληνικά επιτήρηση υπό το φόβο πιθανής χρεωκοπίας. Οι λόγοι για την υποβάθμιση είναι οι γνωστοί: βραχυπρόθεσμα διαπιστωνεται αδυναμία της ΔΕΗ να έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για το κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ μακροπρόθεσμα ο δανεισμός της εταιρείας δε θεωρείται βιώσιμος, ιδιαίτερα για όσο διάστημα υπάρχει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, υπάρχουν εμπόδια για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να παράσχει χρηματοδότηση στην εταιρεία και διατηρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεξόφλητων οφειλών που επηρεάζουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την αξιολόγηση της ΔΕΗ, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του ΔΣ για την έγκριση των όρων του κοινοπρακτικού.

Σε επικοινωνία λοιπόν που είχαμε με πηγές της Standard and Poors, καθίσταται σαφές ότι αυτή τη στιγμή παραμένει σε ισχύ η απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου (Creditwatch negative) και ότι δεν υπάρχει κάποια ανακοινώσιμη αλλαγή.

Τι αναφέρουν λοιπόν πηγές της S&P σε σχέση με τη ΔΕΗ;

Καταρχάς όπως διευκρινίζεται αρμοδίως ο οίκος δεν μπορεί να δώσει καμία πληροφορία για τις προθέσεις του σε σχέση με μελλοντικές αξιολογήσεις και παραπέμπει στις ήδη δημοσιευμένες εκθέσεις του.

Σε σχέση με τη ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση της 9ης Φεβρουαρίου υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

Πρώτον η τοποθέτηση της ΔΕΗ στην κατηγορία creditwatch negative έχει ισχύ 90 ημερών

Δεύτερον οποιαδήποτε στιγμή ο οίκος θεωρήσει ότι υπάρχει κάποια εξέλιξη που συνιστά αλλαγή δεδομένων σε σχέση με τις αιτίες που οδήγησαν στην κατηγοριοποίηση της ΔΕΗ ως creditwatch negative, μπορεί να επανέλθει με νέα ανακοίνωση

Τρίτον εάν μετά την παρέλευση των 90 ημερών δεν υπάρξει νέα ανακοίνωση, τότε αυτόματα η σύσταση creditwatch negative ανανεώνεται αυτόματα

Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, ο οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις εκθέσεις και τα δημοσιεύματα, ωστόσο στηρίζει τις αξιολογήσεις του σε επίσημες ανακοινώσεις και σε επίσημη πληροφόρηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα