Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Θέμα αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ και κατάργησης της «χρέωσης προμηθευτή» θέτουν οι θεσμοί – Αρνητική η ελληνική πλευρά

Θοδωρής Παναγούλης
Ένα νέο αγκάθι έχει προκύψει στα διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ενεργειακά λίγες μέρες πριν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Πέραν των γνωστών θεμάτων που αφορούν την πώληση λιγνιτικών της ΔΕΗ (υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία) και το ρόλο της ΔΕΠΑ στην προμήθεια αερίου (δεν έχει βρεθεί τελική λύση), οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν αλλαγές και στο «μέτωπο» των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και ειδικότερα:


Την κατάργηση της λεγόμενης «χρέωσης προμηθευτή» (η οποία ως γνωστόν αποτελεί έσοδο του ΕΛΑΠΕ), μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Την ισοσκέλιση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, σε όποιο ποσοστό απαιτείται.
Η θέση αυτή περιλαμβάνεται στο κείμενο που έχουν στείλει οι θεσμοί στην κυβέρνηση ως βάση για τις τελικές συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Την Τρίτη και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να δει τους επικεφαλής της τρόικας ο Γιώργος Σταθάκης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απολύτως αρνητικό στο ενδεχόμενο αυτό, αντιθέτως υποστηρίζει ότι η «χρέωση προμηθευτή» είναι δίκαιη, είναι ένα μέτρο που απέδωσε, και ότι μετά την κάλυψη των ελλειμμάτων που επετεύχθη στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ο χρόνος θα κλείσει με μικρό πλεόνασμα), οι καταναλωτές θα μπορέσουν να έχουν και μικρή ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει η αξιολόγηση, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάληξη της διαπραγμάτευσης που θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα πιεστικοί και όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για τη λειτουργία του οποίου θέτουν ως προθεσμία τον ερχόμενο Μάϊο.

Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας συνδέεται με το θέμα της «χρέωσης προμηθευτή» υπό την εξής έννοια: Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το energypress, η λύση την οποία προτείνει ο ΛΑΓΗΕ είναι η κατάργηση της «χρέωσης προμηθευτή» και ταυτόχρονα η εξασφάλιση εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω της λειτουργίας περιβαλλοντικής αγοράς στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Ειδική Αγορά Εγγυήσεων Προέλευσης) και ενεργοποίησης των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών».

Ειδικότερα, ο ΛΑΓΗΕ προτείνει να αγοράζουν υποχρεωτικά οι προμηθευτές μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ανάλογα με το μερίδιό τους στη λιανική, ένα συγκεκριμένο ποσοστό εγγυήσεων προέλευσης ή αλλιώς «πράσινων πιστοποιητικών», τα οποία θα μπορούν  στη συνέχεια, εάν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, να τα πουλάνε στους πελάτες τους. Αλλιώς η επιβάρυνση θα μένει στους ίδιους τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η «χρέωση προμηθευτή» είναι ένα μέτρο που υιοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2016 (ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή) και εξειδικεύθηκε, μετά από δύο σχετικές ευρείες δημόσιες διαβουλεύσεις της ΡΑΕ, και ενσωματώθηκε στους Κώδικες Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος.

Με δύο επόμενες παρεμβάσεις της η ΡΑΕ, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2017, έθεσε περιορισμούς, πρακτικά, στο ύψος στο οποίο θα μπορούσε να ανέλθει η χρέωση για τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υπερασπιζόντουσαν την ανάγκη διατήρησης του μέτρου παρότι μηδενίστηκαν πλέον τα παλιά ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα