Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Περιορισμοί χωρίς... νούμερα για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Στις 7 Φεβρουαρίου η νέα ημερομηνία, αντιδράσεις από την αγορά

Θοδωρής Παναγούλης


Απολύτως ασαφές παραμένει, και μετά την σχετική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ που βγήκε σε διαβούλευση, το αν θα υπάρξουν στην πράξη κάποιοι περιορισμοί στους προμηθευτές που θα συμμετέχουν στις δημοπρασίες NOME, προκειμένου το ρεύμα που αγοράζεται να διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά.

Μετά τη γενικόλογη τροπολογία Σταθάκη που ψηφίστηκε στη Βουλή, η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ (μπορείτε να τη δείτε εδώ) για τροποποίηση του Κώδικα δημιουργεί έναν νέο Μηχανισμό ελέγχου του κατά πόσον τηρείται το κριτήριο της δραστηριοποίησης στην αγορά προμήθειας προς τρίτους, χωρίς όμως να μπαίνουν ποσοτικοί - αριθμητικοί δείκτες.


Ως εκ τούτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, το μόνο άμεσο αποτέλεσμα του νέου Κώδικα είναι η αυτόματη κατάργηση των περιορισμών που είχε θέσει η ΡΑΕ. Η θεσμοθέτηση νέων περιορισμών παραμένει ένα ζητούμενο, καθώς στην πράξη εκτιμάται ότι δεν μπορεί να "σταθούν" οι έλεγχοι που προβλέπονται.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα αν θα σταθούν ή όχι οι έλεγχοι στην πράξη, οι  εταιρείες του κλάδου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους (όπως ήδη  έγραψε το energypress) για το γεγονός ότι, τη στιγμή που η αγωνία τους είναι πως θα ασκήσουν την κατάλληλη πολιτική για να επιβιώσουν στη σκληρή αγορά του ηλεκτρισμού, θα είναι επιπλέον υποχρεωμένες να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο που θα κρίνεται και θα αξιολογείται από στελέχη που δεν έχουν καμία σχέση με το επιχειρείν, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητές του.

Ειδικότερα, η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι όλοι οι Προμηθευτές, παλαιοί και νέοι, καταθέτουν αίτηση για να συμπεριληφθούν στο Μητρώο των προμηθευτών που μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες NOME. Μαζί με την αίτηση καταθέτουν και επιχειρηματικό πλάνο, αλλά και άλλα στοιχεία:

α) ετήσιο σχέδιο διείσδυσης στη λιανική αγορά με τριμηνιαίους στόχους,

β) επιμέρους ανάλυση των στόχων σε κατηγορίες παροχών,

γ) ειδική ανάλυση της χρήσης των ποσοτήτων ΝΟΜΕ,

δ) συσχέτιση ποσοτήτων με την προβλεπόμενη διείσδυση και 

ε) στοιχειοθετημένη ανάλυση μεταφοράς του οικονομικού οφέλους στον τελικό καταναλωτή.

Προβλέπεται επίσης ένας νέος Μηχανισμός ελέγχου για το αν, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο και τις Δηλώσεις Φορτίου των ήδη δραστηριοποιούμενων προμηθευτών, τηρείται το κριτήριο της «διατήρησης ή ανάπτυξης προμήθειας ρεύματος προς τρίτους».

Πουθενά ωστόσο δεν αναφέρονται τα κριτήρια για την εξέταση και την παρακολούθηση των επιχειρηματικών πλάνων, ποιες αποκλίσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, ποια τεκμηρίωση είναι απαραίτητη εκ μέρους του Λειτουργού για να απορρίψει ένα επιχειρηματικό πλάνο ή για να διαπιστώσει την απόκλιση στην εφαρμογή του κ.λπ.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κρίση του ΛΑΓΗΕ μπορεί να προσβληθεί ως αβάσιμη από τους ενδιαφερόμενους, τινάζοντας στον αέρα κάθε δημοπρασία.

Οι ενδείξεις συνηγορούν, ως εκ τούτου, ότι ο νέος μηχανισμός δεν θα έχει εύκολη εφαρμογή στην πράξη και συνεπώς θα «περάσει» η άποψη (και πίεση) της Κομισιόν που ήταν εξαρχής αντίθετη προς κάθε περιορισμό συμμετοχής στις δημοπρασίες NOME.

Η διαβούλευση επί της εισήγησης του ΛΑΓΗΕ θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ προχώρησε σε ορισμό νέας ημερομηνίας για την επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ, η οποία θα γίνει πλέον με βάση τα νέα δεδομένα.

Πιο αναλυτικά, ως νέα ημερομηνία ορίζεται η Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, ενώ αρχικά η δημοπρασία ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου.

Οι καταργούμενες δεσμεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου έθεσε για πρώτη φορά τον εξής περιορισμό στους προμηθευτές: Για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία  θα έπρεπε να έχουν διαθέσει σε πελατολόγιό τους στην Ελλάδα τουλάχιστον το 30% του ρεύματος που έχουν αγοράσει μέσω NOME στις προηγούμενες δημοπρασίες.

Για τις δημοπρασίες του 2018 είχε αποφασίσει επίσης τις εξής αλλαγές:

-Για τους «παλιούς» προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που έχουν κλείσει έναν τουλάχιστον χρόνο στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, στις δημοπρασίες του πρώτου εξαμήνου του 2018 το ποσοστό που θα έπρεπε να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα ανέβει στο 50%.

-Για τις δημοπρασίες του δεύτερου εξαμήνου του 2018, το ποσοστό θα έπρεπε να ανέβει και άλλο και να φτάσει στο 70%.

-Για τους νεοεισερχόμενους προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο στον ΗΕΠ (και μέχρι να συμπληρώσουν έναν χρόνο) στις δημοπρασίες τόσο του πρώτου εξαμήνου του 2018 όσο και του δεύτερου εξαμήνου, το ποσοστό που θα έπρεπε να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα παρέμενε στο 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα