Το Στρατηγικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., όπου περιέχονται οι κατευθύνσεις για τον ενεργειακό τομέα εν γένει, αλλά και οι στόχοι όσον αφορά τη ΔΕΗ συγκεκριμένα.
Όπως είχε ήδη αναφέρει πρόσφατα το energypress, στο σχέδιο γίνεται αναφορά στο νέο περιβάλλον με το οποίο πρέπει να συμμορφωθεί η ΔΕΗ. Από την επικείμενη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη στροφή στις ΑΠΕ, έως την υποχρεωτική μείωση μεριδίου της ΔΕΗ σε προμήθεια και παραγωγή σε επίπεδα κάτω του 50% έως τις αρχές 2020, την αποεπένδυση του λιγνιτικού της δυναμικού, και το μετασχηματισμό της χονδρεμπορικής αγοράς στα πρότυπα του Target Model.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ("Υπερταμείο"), υπάγονται σήμερα τρεις εταιρείες ως άμεσες θυγατρικές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ("ΤΧΣ"), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ("ΤΑΙΠΕΔ") και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ("ΕΤΑΔ"), καθώς και οι λεγόμενες "Λοιπές Θυγατρικές", που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO. Επίσης, υπάγονται και οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie ΑΕ, στις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας. Τέλος, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) θα μεταβιβασθεί στην Εταιρεία εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.
Το Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε με βάση τις Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Υπουργού Οικονομικών ως Μοναδικού Μετόχου, περιλαμβάνει τη συνολική στρατηγική προσέγγιση με τους στόχους και τις προτεραιότητες για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί βασικό εργαλείο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας για την επίτευξη της αποστολής της που είναι η διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και η συμβολή στην εμπέδωση συνθηκών μακροοικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρχές της ορθής Εταιρικής Διακυβέρνησης για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας και λογοδοσίας και παράλληλα προσδιορίζει το πλαίσιο αναφορών και τις διαδικασίες παρακολούθησης της απόδοσης των θυγατρικών και δημοσιοποίησης όλων των σχετικών πληροφοριών.
Το Στρατηγικό Σχέδιο θα αποτελέσει οδηγό για τη σύνταξη ή επικαιροποίηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων των θυγατρικών της Εταιρείας, και ειδικά των δημοσίων επιχειρήσεων, με ευθύνη των διοικήσεών τους. Εξαιρούνται από την υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων το ΤΧΣ, οι εταιρείες στις οποίες η ΕΕΣΥΠ αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ ως προς τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του.
Για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ ως άμεση θυγατρική, το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση της ΕΤΑΔ ως του κύριου φορέα διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου, την επιτάχυνση της πλήρους καταγραφής, ωρίμανσης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου και την αύξηση των εσόδων και της αποδοτικότητας της εταιρείας.
Σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, στις προβλέψεις του Σχεδίου υπάρχουν μέτρα και στόχοι αναδιοργάνωσης για την καλύτερη διαχείριση του προγράμματος αξιοποίησης που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και πρωτοβουλίες για την επικαιροποίηση ή συμπλήρωση του εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας με στόχο την διαφάνεια, την πρόληψη σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και την βέλτιστη συνεργασία με την δημόσια διοίκηση, όπου αυτό απαιτείται.
Εντός του Στρατηγικού Σχεδίου καταγράφεται επίσης αναλυτικά η σημερινή εικόνα των δημόσιων επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, το περιβάλλον των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, καθώς και οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Θα επικαιροποιείται περιοδικά ώστε να είναι πάντοτε εναρμονισμένο με τις συνθήκες που επηρεάζουν την οικονομία και τους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις.
Επίσης πολλές από τις δημόσιες επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας δραστηριοποιούνται σε κομβικούς τομείς της εθνικής οικονομίας (ενέργεια, ύδρευση και αποχέτευση, υποδομές, μεταφορές, υπηρεσίες, κ.α.) και επηρεάζουν σημαντικά επενδυτικές και καταναλωτικές αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως και κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας. Επιδίωξη της Εταιρείας είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης αυτών των επιχειρήσεων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, με απώτερο στόχο την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τη βιώσιμη απασχόληση και την αλλαγή εταιρικής κουλτούρας.
Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιγράφεται επίσης ο Μηχανισμός Συντονισμού, ο οποίος καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ Κράτους, Εταιρείας και Δημόσιων Επιχειρήσεων, και ειδικότερα τις διαδικασίες σχετικά με: α) τη διατύπωση της Αποστολής των Δημοσίων Επιχειρήσεων, β) τη σύναψη Συμβάσεων Στόχων και Απόδοσης και γ) την εκπόνηση Δηλώσεων Δεσμεύσεων των δημοσίων επιχειρήσεων αναφορικά με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.
Αναφορικά με την κατάθεση του Στρατηγικού Σχεδίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, κα Ράνια Αικατερινάρη δήλωσε:
"Η χώρα μας καλείται να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και εταιρικής διακυβέρνησης για την αξιοποίηση του εθνικού της πλούτου και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Το Στρατηγικό Σχέδιο υπηρετεί αυτόν το στόχο και συμβάλει στην προσπάθεια να κάνει η Ελλάδα το άλμα προς τα εμπρός. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες της χώρας μας. Έχουμε διαγνώσει επίσης τα δυνατά σημεία κάθε επιχείρησης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις αδυναμίες που έχουν συσσωρευτεί επί σειρά ετών αλλά και τις ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας. Για τους λόγους αυτούς, το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί το πρώτο σημαντικό ορόσημο και μια σταθερή βάση για την οργανωμένη και με ρεαλιστικό τρόπο λειτουργία των Δημόσιων Επιχειρήσεων. Πιστεύουμε στους στόχους μας και ξέρουμε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της αλλαγής. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας έχει ολοκληρώσει σημαντικό έργο. Στους μήνες που έρχονται, με τη συνεργασία των διοικήσεων των θυγατρικών μας και έχοντας βάλει τα θεμέλια μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου, πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε χειροπιαστά και μετρήσιμα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, την εθνική οικονομία, τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τον Έλληνα πολίτη".
Στρατηγικές Κατευθύνσεις για τον κλάδο Ενέργειας
Όπως τονίζεται στο κείμενο, ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και κατ’ επέκταση δύναται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης της χώρας, όχι μόνο γιατί παρουσιάζει από μόνος του μία πολύ σημαντική οικονομική δυναμική, με συνεχώς βελτιούμενη συμμετοχή στην εθνική (εγχώρια) προστιθέμενη αξία, αλλά κυρίως γιατί η ανταγωνιστικότητα πολλών κλάδων της οικονομίας, και συνεπώς η οικονομική τους δραστηριότητα και η εξωστρέφεια τους, εξαρτάται σημαντικά από το ενεργειακό κόστος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μελλοντική ευημερία της εγχώριας βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εθνικής οικονομίας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, εξαρτάται από την εξασφαλισμένη πρόσβαση σε ασφαλή, αειφόρο και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενεργειακός τομέας είναι βασικό εργαλείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να σχεδιάζεται, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται εξυπηρετώντας με συνέπεια συγκεκριμένους εθνικούς στρατηγικούς στόχους και αναπτυξιακές προτεραιότητες.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής είναι (α) η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, (β) η οικονομική αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα της εγχώριας αγοράς ενέργειας και (γ) η αειφορία.
Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες της ενεργειακής στρατηγικής εξειδικεύονται ακολούθως:
Η επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, μέσω σύγχρονων υποδομών και αποτελεσματικών διασυνδέσεων.
Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μέσω της ορθολογικής και βιώσιμης εκμετάλλευσης των εγχώριων πηγών ενέργειας, ανανεώσιμων ή μη.
Η οικονομική αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα στην αγορά ενέργειας.
Το προσιτό και ελεγχόμενο κόστος παραγωγής και διάθεσης των ενεργειακών προϊόντων.
Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάπτυξη νέων με στόχο τη γενικότερη βελτίωση της ικανοποίησης των χρηστών.
Η καινοτομία γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε επίπεδο τεχνολογιών πληροφορικής και πληροφοριακών συστημάτων.
Η ομαλή απελευθέρωση των αγορών, όπου απαιτείται, με στόχο την τελική ωφέλεια των χρηστών. Η σύναψη διακρατικών και άλλων στρατηγικών συνεργασιών.
Η ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση.
Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα.
Η αξιοποίηση του τεράστιου εγχώριου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μακροπρόθεσμο συστηματικό σχεδιασμό με ορθούς κανόνες και βιώσιμους όρους.
Οι στρατηγικοί στόχοι για τη ΔΕΗ
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, καταγράφονται οι εξής στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης:
Επενδυτικό πλάνο κατασκευής 700 MW ΑΠΕ τα επόμενα έτη
Χρηματοδότηση € 85 εκατ. από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για αποκατάσταση και κατασκευή 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) 90 MW
Είσοδος στην αγορά Φυσικού Αερίου και υπό εξέλιξη σχεδιασμός συνδυαστικών προϊόντων
Υπό εξέλιξη έργο επιχειρηματικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του νέου μοντέλου αγοράς target model και της απελευθερωμένης ελληνικής αγοράς ενέργειας
Υπό εξέλιξη έργο για σχεδιασμό στρατηγικής διαχείρισης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, τιτλοποίηση απαιτήσεων και επιτάχυνση ενεργειών είσπραξης
Νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού - Οργανωτικός μετασχηματισμός στα πλαίσια του υπό-εξέλιξη έργου επιχειρησιακού σχεδιασμού MoU για στρατηγικές συμμαχίες SUMEC & SHENHUA Group, CMEC, Forthnet, KEPCO και ΜοU με CDB για χρηματοδότηση έργων
Πώληση λιγνιτικών μονάδων
Εξέταση εναλλακτικών πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών
Κατασκευή αποθείωσης στο συγκρότημα Αγ. Δημητρίου και λοιπές περιβαλλοντικές δράσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου