Το «Σχόλιο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης» το οποίο εξέδωσε σχετικά με το δημοψήφισμα στα Σκόπια το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας το απόγευμα της Δευτέρας αποτελεί ούτως ή άλλως αντικείμενο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Παραδόξως, όμως, η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας αγνοήθηκε από το κρατικό Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και έτυχε περιορισμένης κάλυψης από άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς αναφορά της κρίσιμης ακροτελεύτιας φράσης της.
Διότι, με το χθεσινό σχόλιό του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όχι μόνο επαναλαμβάνει τις ευνόητες αντιρρήσεις της Μόσχας στην προοπτική ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, αλλά και σπεύδει να χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ ταυτοχρόνως αναπαράγει την επιχειρηματολογία του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και, το κυριότερο, απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, με ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου, όπως υπενθυμίζει, οφείλει να καταλήξει το ζήτημα.
(Εννοείται πως η ρωσική ανακοίνωση αποκαλεί πάντοτε τα Σκόπια με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή πΓΔΜ, με το οποίο και έχει αναγνωρισθεί διμερώς από τη Ρωσία).
Συγκεκριμένα το «Σχόλιο της Υπηρεσίας Ενημέρωσης» είναι (σε μετάφραση από την αγγλόφωνη εκδοχή της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας) το εξής:
Στις 30 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον).
Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν – με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.
Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτομάτως από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και της Ουάσιγκτον. Η επιθυμία εξασφάλισης και επιτάχυνσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής.
Η δική μας θέση αρχής παραμείνει η ίδια: Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερική παρεμβολή και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου