Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η Δρ Αποστολία Μ. Τσιμπερίδου μιλά στον «Ε.Κ.» για την θεραπεία του καρκίνου

Η Δρ Αποστολία Μ. Τσιμπερίδου μιλά στον «Ε.Κ.» για την θεραπεία του καρκίνου
Της Ελένης Σακέλλη 

Η Δρ Αποστολία Μ. Τσιμπερίδου (Dr. Apostolia M. Tsimberidou, MD, PhD ) είναι Διδάκτωρ στο Τμήμα Καρκινοπαθών του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον και μίλησε πρόσφατα με τον «Εθνικό Κήρυκα» για την έρευνά της που δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ τον Ιούνιο.

Η Δρ Τσιμπερίδου, με καταγωγή από τον Βόλο, δήλωσε στον «Ε.Κ.» ότι από μικρή ήθελε να γίνει γιατρός. Η διάγνωση της μητέρας της με καρκίνο συνέβαλε στην απόφασή της αυτή και την ώθησε στο να ξεκινήσει μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τη θεραπεία της τρομακτικής αυτής νόσου.

Η κ. Τσιμπερίδου σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έπειτα απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια μετα-διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την κ. Τσιμπερίδου παρουσίασε τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Σήμερα θεωρείται μία από τις πρωτοπόρους στην πρόληψη του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ξεκινήσαμε την πρώτη μελέτη Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) σε όλους τους τύπους όγκων, με τίτλο ‘Initiative for Molecular Profiling in Advanced Cancer’ το 2007», δήλωσε στον «Ε.Κ.».

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος καρκίνου ή όγκου που είχαν και υποβλήθηκαν στις αντίστοιχες θεραπείες. Από αυτούς τους ασθενείς, 711 έλαβαν αντιστοίχως στοχευμένη θεραπεία και 596 μη αντιστοίχως στοχευμένη θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 57 έτη και το 39% ήταν άνδρες. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι ήταν του γαστρεντερικού, των γυναικολογικών, του μαστού, το μελάνωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

«Ο συνολικός αριθμός επιβίωσης 3ετούς διάρκειας ήταν 15% στην στοχευμένη ομάδα σε σύγκριση με 7% στην μη στοχευμένη ομάδα. Το συνολικό ποσοστό επιβίωσης των 10 ετών ήταν 6% έναντι 1%, αντίστοιχα».

Η Δρ Τσιμπερίδου επεσήμανε στα συμπεράσματά της ότι τα δεδομένα της έρευνας μάς δείχνουν ότι η στοχευμένη θεραπεία συνδέεται με τη μακροχρόνια επιβίωση.

Σχετικά με την Ιατρική Ακριβείας, δήλωσε: «Από τότε που ξεκινήσαμε τη μελέτη μας το 2007, ο όρος ‘ακρίβεια’ ή ‘εξατομικευμένο’ φάρμακο, έχει εξελιχθεί. Το φάρμακο ακριβείας αναφέρεται σήμερα στη χρήση στοχευμένης θεραπείας που αναστέλλει συγκεκριμένες βιολογικές ανωμαλίες που πιστεύεται ότι προκαλούν καρκινογένεση ή στη χρήση θεραπειών για τον καρκίνο με σκοπό να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Κλείνοντας, η γιατρός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη, καθώς τα επόμενα χρόνια, θα βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο μέσω της αυξανόμενης χορήγησης φαρμάκων ακριβείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα