Κωνσταντίνος Φιλίππου
Σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου έχει ήδη εκπονήσει η ΝΔ και στην περίπτωση εκλογής της για τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στην εξειδίκευση και πλήρη εφαρμογή του.
Η υπόθεση της δημόσιας εταιρίας ηλεκτρισμού μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2018 καθώς και των νέων ζημιών που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει περάσει πια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, και στο μικροσκόπιο της DG Finance.
Η έκθεση του τραπεζικού της δανεισμού, το ενδεχόμενο να γυρίσουν και τα λειτουργικά της κέρδη σε αρνητικό πρόσημο και η δεσπόζουσα θέση που έχει στην ελληνική οικονομία έχουν προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες. Κάτι που άλλωστε φάνηκε και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας.
Ταυτόχρονα πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να είναι σε συντονισμό με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (εποπτεύεται από τον SSM) καθώς και με την ΕΤΕπ.
Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο δράσης το οποίο θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή, αν εκλεγεί η ΝΔ. Τα στελέχη της οδού Πειραιώς φέρονται να έχουν ενημερώσει και την Κομισιόν, καθώς για τις επόμενες κινήσεις θα απαιτηθεί η στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες.
Πηγές που βρίσκονται στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, περιγράφουν τους τρείς κύριους άξονες του σχεδίου, το οποίο θα χρειαστεί και την ανάλογη προσαρμογή στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ, για τα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχει πλήρης εικόνα.
Έτσι σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των εσόδων της ΔΕΗ μέσα από μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, περιστολής δαπανών αλλά κυρίως της εκκίνησης διαδικασιών για την αξιοποίηση παραγωγικών μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν πηγές, θα προετοιμαστούν με τη συνδρομή συμβούλων χαρτοφυλάκια (έως και τρία) τα οποία θα περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (λιγνιτικές μαζί με υδροηλεκτρικές) τα οποία θα πουληθούν σε ιδιώτες μέσω διεθνών διαγωνισμών.
Για την πώληση των σταθμών θα προηγηθεί market test, ώστε να διερευνηθεί το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων παικτών.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα εξεταστεί και το θέμα της αναγκαιότητας να αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που η ΝΔ θέλει να αποφύγει. Το ενδεχόμενο παρόλα αυτά παραμένει ως τελευταία λύση, αφού δηλαδή πρώτα εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές χωρίς επαρκές αποτέλεσμα.
Εκτιμάται ότι με την πώληση των μονάδων η ΔΕΗ θα επιτύχει την είσπραξη σημαντικού ποσού που θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και η ικανοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της Ε.Ε.
Σε δεύτερη φάση θα εφαρμοστούν μέτρα μείωσης του προσωπικού και εκπόνησης νέου οργανογράμματος μια και η ΔΕΗ θα προσαρμοστεί πλέον σε συνθήκες αγοράς με μερίδιο κάτω του 50%. Οι αποχωρήσεις προσωπικού θα γίνουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και πρόωρης συνταξιοδότησης. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους των πωλούμενων μονάδων, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοί να μεταφερθούν με συμβάσεις δανεισμού ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους νέους ιδιοκτήτες. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα εισπράττει και έσοδα η δημόσια εταιρία.
Η τρίτη φάση του σχεδίου της ΝΔ προβλέπει την είσοδο στρατηγικού εταίρου στη δημόσια εταιρία. Σκοπός είναι με την εμπειρία και την καθοδήγηση του επενδυτή η ΔΕΗ να περάσει στην αναπτυξιακή πορεία με την άντληση εσόδων από άλλες δραστηριότητες όπως την επέκταση της στο εξωτερικό, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση κλπ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου