Χρήστος Στεφάνου
Ως το τελευταίο κομμάτι που θα συμπληρώσει το πρώτο κύμα δράσεων και κινήσεων για τη διάσωση της ΔΕΗ, περιγράφεται από αρμόδιες πηγές η ανακοίνωση, πιθανόν και εντός της ημέρας, του ονόματος του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.
Το Σάββατο μιλώντας στο Γ. Αυτιά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το όνομα έχει κλειδώσει και ο επικεφαλής έχει επιλεγεί (όπως άφησε να εννοηθεί την επιλογή αυτή ενέκρινε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και τις αποφάσεις για το βασικότερο άμεσο στοίχημα της νέας κυβέρνησης) και απομένουν οι τυπικές διαδικασίες του Υπερταμείου στο οποίο έχει εκχωρηθεί το 51% των μετοχών της ΔΕΗ.
Σκιαγραφόντας μάλιστα το προφίλ του νέου CEO σημείωσε ότι πρόκειται για έμπειρο μάνατζερ, που ταιριάζει στο τεχνοκρατικό προφίλ που έχει θέσει εξαρχής ως ζητούμενο η νέα κυβέρνηση.
Και είναι αλήθεια ότι στις πρώτες κρούσεις που έγιναν σε πιθανούς υποψηφίους, η κυβέρνηση εισέπραξε κάποιες αρνήσεις, ωστόσο το γεγονός ότι στις προγραμματικές φάνηκε η αποφασιστικότητα αλλά και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου πλάνου με πολλά ζητούμενα σε επίπεδο διοίκησης, καθώς ο νέος επικεφαλής θα κληθεί να φέρει σε πέρας συγκεκριμένα πράγματα, στάθηκε αρκετό για να αλλάξει το κλίμα.
Αλλά και η αγορά, που όπως δείχνει και η πορεία της μετοχής της επιχείρησης, φαίνεται να υποδέχθηκε θετικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, περιμένει να ακούσει το όνομα του νέου επικεφαλής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρόκειται για ένα πρόσωπο που μπορεί να φέρει σε πέρας το επίπονο εγχείρημα, που εφόσον επιτύχει μπορεί να ξαναφέρει σε λογικά και ρεαλιστικά επίπεδα την άγρια υποτιμημένη μετοχή της επιχείρησης.
Πάντως, το Σάββατο στην ίδια συνέντευξη αλλά και μια μέρα μετά στο Βήμα, ο κ. Χατζηδάκης άνοιξε και ένα ακόμη θέμα σε ό,τι αφορά τις παλιές λιγνιτικές και την ανάγκη για μια σταδιακή πορεία προς τη μεταλιγνιτική εποχή. Ο ΥΠΕΝ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην παρέμβαση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα για τις μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς, σημειώνοντας ότι η μετάβαση αυτή θα πρέπει να είναι ομαλή και να εξασφαλιστούν αναγκαίοι πόροι από την ΕΕ που θα κατευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες. Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος όγκος των λειτουργικών ζημιών της ΔΕΗ προέρχεται από τη λειτουργία των παλιών λιγνιτικών μονάδων που πλέον. με τα δικαιώματα εκπομπής κοντά στα 30 ευρώ ο τόνος, καθίστανται εξαιρετικά αντιοικονομικές.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου