Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Παναγιώτης Ρούσσος: Ποιός είναι ο Έλληνας ερευνητής που βραβεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα

         
Ο Πάνος Ρούσσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Icahn του νοσοκομείου Mount Sinai και μέλος του Ινστιτούτου Icahn – Γενομικής και Βιολογίας και του Ινστιτούτου Friedman Brain. Είναι επίσης Ερευνητής Ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Jaems J. Peters. Τον Μάιο του 2016 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα τον τίμησε με το βραβείο PECASE.

Ο κ. Ρούσσος ήταν ένας από τους 105 νέους επιστήμονες που βραβεύθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η βράβευση έγινε για την προσφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ετήσιων Προεδρικών Βραβείων για Νέους Επιστήμονες και Μηχανικούς.

Ο Παναγιώτης Ρούσσος είναι επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή. Επιπλέον, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών της Ιατρικής Κρήτης.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανακάλυψη των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων ενεργοποιούνται επικίνδυνοι γενετικοί παράγοντες για νευροψυχιατρικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ και η διπολική διαταραχή.

“Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις θεραπευτικές αγωγές που είχαν ανακαλυφθεί τυχαία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι συγκεκριμένες ασθένειες είναι σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 60-80%) κληρονομικές και οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες με τη συνδρομή και άλλων παραμέτρων. Εμείς συγκρίνουμε το γενετικό γονιδίωμα ασθενών και υγιών ατόμων και εντοπίζουμε γενετικές περιοχές που ευθύνονται για την ασθένεια”, είχε πει τότε ο Π. Ρούσσος στην εφημερίδα Έθνος.

Ο 36χρονος ερευνητής κατάγεται από τη Σαντορίνη και μεγάλωσε στον Ρέντη του Πειραιά.

“Η Αμερική προέκυψε εύκολα, καθώς είχα ήδη την εμπειρία της Βοστόνης μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών όπου συμμετείχα το 2004” δήλωσε και πρόσθεσε ότι η βράβευσή του ήταν “κάτι απρόσμενο”.

 “Το εξωτερικό είναι μια εμπειρία ζωής, επομένως, κατά τη γνώμη μου, οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να εργαστούν για κάποια χρόνια εκτός, να αποκτήσουν εμπειρίες, να βρουν τον βηματισμό τους και μετά να επιστρέψουν στην Ελλάδα”, τόνισε ακόμα.iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα