Γιώργος Φιντικάκης
Ανάσα δίνει σε παραγωγούς και προμηθευτές ο συμψηφισμός των χρεών προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με τις απαιτήσεις που έχουν από αυτούς, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο ενεργειακό νομοσχέδιο.
Στο κρίσιμο ωστόσο ερώτημα, πότε θα αρχίσει η ΔΕΗ να αποπληρώνει προς τους δύο διαχειριστές, τις δικές της παλαιές συσσωρευμένες οφειλές, ύψους πλέον 1 δισ ευρώ, από τις οποίες και ξεκίνησε το ντόμινο, η απάντηση είναι “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, η στιγμή που η επιχείρηση θα ξεκινήσει να εξοφλεί με κανονικό ρυθμό τα παλαιά αυτά χρέη, θα αργήσει να έρθει.
Εχοντας ένα ταμειακό έλλειμμα, της τάξης των 900 εκατ ευρω σε ετήσια βάση, που δεν έχει καλυφθεί, το τελευταίο που θα ήθελε η ΔΕΗ, θα ήταν να ανοίξει μια νέα “τρύπα” στα ασθενή της οικονομικά.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον στα τέλη του επόμενου χρόνου θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση της επιχείρησης, τότε πιθανότατα ο ρυθμός των καταβολών να ανεβάσει ταχύτητες. Εως τότε ωστόσο, η εξόφληση προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα γίνεται σιγά-σιγά, με την λογική του… στάγδην. Η εύθραυστη οικονομική υγεία της ΔΕΗ, δεν επιτρέπει κάτι πιο τολμηρό.
Προς το παρόν, εκείνο που θα περπατήσει πιο γρήγορα, θα είναι η δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων για τους συμμετέχοντες στην αγορά που αφορούν στον ίδιο υπόχρεο - δικαιούχο, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ποιό ήταν το πρόβλημα
Το πρόβλημα που έρχεται να λύσει η τροπολογία είναι ότι μέχρι σήμερα ένας παραγωγός ή προμηθευτής παρ’ ότι χρωστούσε χρήματα στους διαχειριστές από τα τέλη δικτύου, εντούτοις δεν τα εξοφλούσε, επικαλούμενος το γεγονός ότι οι τελευταίοι του οφείλουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, κι αυτό γιατί δεν τους πληρώνει η ΔΕΗ.
Ετσι είχαμε φτάσει στο σημείο ένας προμηθευτής να χρωστά στον ΑΔΜΗΕ ένα ποσό, ας πούμε Χ, (από ΕΤΜΕΑΡ και άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που έχει εισπράξει ή δεν έχει εισπράξει από τους καταναλωτές), και ο ΑΔΜΗΕ να του χρωστάει 3Χ ή 5Χ, (από αποκλίσεις, μηχανισμούς ισχύος κ.λπ). Παρόλα αυτά, οι οφειλές και οι απαιτήσεις δεν συμψηφίζονταν, παρά αντίθετα η ΡΑΕ έριχνε και πρόστιμα στους προμηθευτές, λόγω του χρέους τους για παράδειγμα, προς τον ΑΔΜΗΕ. Τι έλεγε η ΡΑΕ; Ότι ναι μεν ο ΑΔΜΗΕ είναι ενιαίος, αλλά οι λογαριασμοί είναι διαφορετικοί. Άλλος είναι ο ΕΛΑΠΕ στον οποίο καταλήγουν τα χρήματα του ΕΤΜΕΑΡ και άλλο είναι το ταμείο του ΑΔΜΗΕ το οποίο περιμένει να εισπράξει από τη ΔΕΗ για να πληρώσει για παράδειγμα αποκλίσεις στους προμηθευτές. Με λίγα λόγια ο Ρυθμιστής ήταν απόλυτος. Συμψηφισμός σε διαφορετικά ταμεία δεν γίνεται. «Αν αφήσουμε τους προμηθευτές να μην πληρώνουν το ΕΤΜΕΑΡ επειδή τους χρωστάει από άλλους λογαριασμούς ο ΑΔΜΗΕ, τότε θα μας πάνε στον εισαγγελέα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Κάπως έτσι όμως νέα χρέη προστίθεντο στα παλιά, δημιουργώντας συνθήκες ντόμινο και κινδύνους ”βραχυκυκλώματος” στην αγορά, αφού οι πάντες χρωστούσαν στους πάντες. Τώρα λοιπόν, με την χθεσινή τροπολογία, επιτρέπεται ο συμψηφισμός διαφορετικών μεταξύ τους λογαριασμών, δίνοντας ανάσα ρευστότητας στους ηλεκτροπαραγωγούς και στους προμηθευτές.
Βέβαια από την άλλη, αυτό μπορεί και να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς όταν στην αγορά συμψηφίζονται τα χρέη, τότε το ρευστό από κάπου θα λείψει. Ενώ τώρα αυτό έλειπε από τα ταμεία των προμηθευτών, τώρα με τον συμψηφισμό, θα λείψει από τους διαχειριστές, και αυτό με την σειρά του μπορεί να έχει επίπτωση, στον ΕΛΑΠΕ.
Στη λογική αυτή κινείται και η ανησυχία στον χώρο των παραγωγών ΑΠΕ, καθώς, σε συνδυασμό και με το καλοκαιρινό “ψαλίδισμα” του ΕΤΜΕΑΡ, και παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ, εκείνοι ανησυχούν ότι θα λείψουν χρήματα από το ταμείο που σήμερα διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Σε ανησυχίες σαν αυτές, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Θωμάς, απάντησε την Τρίτη από τη Βουλή ότι το 2020, ο ΕΛΑΠΕ όχι μόνο δεν θα έχει έλλειμμα, αλλά θα παρουσιάσει και πλεόνασμα 50 εκατ. πέραν των 70 εκατ. που προβλέπονται ως μαξιλαράκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου