Μιχάλης Μαστοράκης
Χωρίς να μένει στο απυρόβλητο η ΔΕΗ από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, η Επιχείρηση κατόρθωσε με συντεταγμένες ενέργειες να ξεπεράσει δυσκολίες και πλέον να ατενίζει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία, εξετάζοντας με ποιο τρόπο μπορεί καλύτερα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Ταυτόχρονα, χωρίς εκπτώσεις θα προχωρήσουν τα σχέδια της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας.
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Delphi Economic Forum.
Κατά την τοποθέτησή του σε πάνελ με θέμα το ρόλο του ενεργειακού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από την κρίση, ο κ. Στάσσης αναφερόμενος στην επίδραση που έχει η πανδημία στην ΔΕΗ, σημείωσε ότι η κρίση «μας έχει επηρεάσει σε διάφορα επίπεδα, έπρεπε να κάνουμε αναδιάρθρωση για να διασφαλίσουμε την παροχή ενέργειας, προχωρήσαμε σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών ενώ όσον αφορά στον οικονομικό αντίκτυπο, καταγράφηκε μια πτώση κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου αλλά πλέον επανερχόμαστε. Η πτώση της ζήτησης μας επηρέασε αλλά αυτό έχει αρχίσει να διορθώνεται. Το αντιμετωπίσαμε αρκετά καλά». Όπως τόνισε, η πτώση στα έσοδα δεν αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία μπορεί να έχασε έσοδα από τους βιομηχανικούς πελάτες αλλά αυτό εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των οικιακών πελατών. «Θα είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά δεν θα επηρεαστούμε τόσο όσο αντίστοιχες επιχειρήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι αυτή εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού της επιχείρησης τόσο για λόγους κλιματικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Όπως σημείωσε, αυτές τις ημέρες είδαμε να χρησιμοποιούνται το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ και αυτό δείχνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. «Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι εδώ, παραμένουν και είναι βιώσιμες», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης ενώ σημείωσε ότι η ΔΕΗ έχει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στον τομέα αυτό.
Στα "θετικά" του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο ίδιος, πρέπει να προσμετρηθεί, επίσης, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του Ομίλου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του κυρίου Στάσση για την θέση των μονάδων συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα υπό μετάβαση, όπου ανέφερε πως πρόκειται για αναγκαία τεχνολογία προς επίλυση των αιχμιακών φαινομένων της ζήτησης, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την προοπτική αξιοποίησης του υδρογόνου ως καυσίμου, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροπρόθεσμη αξιοποίησή τους σε ευθυγράμμιση με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο, σημαντική παράμετρος αποτελεί η κατάληξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Κομισιόν αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης για τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι εν λόγω μονάδες όντας σε κατάσταση εφεδρείας, γεγονός που θα επιταχύνει τις όποιες διεργασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου