«Σήμερα η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες της ΕΕ που είναι περισσότερο εξαρτημένη σε εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα σε ποσοστό 78% και αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει ένα ποοστό της παραγόμενης ενέργειας της χώρας να συνεχίσει να είναι από την καύση λιγνίτη, στα πιο υπερσύχρονα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που έχουν και τους λιγότερους εκπεμπόμενους ρύπους.
«Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το δίλλημα προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θεσμοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2020 στην ΕΕ , με ορίζοντα το 2030, δεν είναι ΑΠΕ αντί λιγνίτη, αλλά Φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο, αντί λιγνίτη».Κι φυσικά και το φυσικό αέριο όπως και ο λιγνίτης είναι ορυκτό καύσιμο, άρα μη ανανεώσιμο
Ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε πως το θετικό με τις ΑΠΕ είναι ότι συνεχώς μειώνεται το κόστος κατασκευής του και αυτό επιφέρει και μείωση του κόστους παραγόμενης από αυτές ενέργειας. Ενδεικτικά στη διαπραγμάτευση-δημοπρασία προχθές της ΡΑΕ επιτεύχθηκε τιμή 33 ευρώ τη μεγαβατώρα από φωτοβολταΊκά, όταν η παραγωγή ενέργειας από Φ.Α. είναι 60 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο. Το κακό με τις ΑΠΕ, είναι , κατέληξε, ότι είναι στοχαστικές δηλαδή τη νύχτα δεν έχουμε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταίκά, ούτε όταν έχουμε άπνοια από αυλικά. Για τούτο χρειαζόμαστε ενέργεια βάσης που μπορεί αν μας τη δώσουν τα θερμοηλεκτρικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου