Χρήστος Στεφάνου
Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, καθώς από αυτήν εξαρτώνται δύο καίριοι στόχοι: η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η μείωση του δανεισμού της επιχείρησης, ούτως ώστε να βελτιωθεί ο ισολογισμός και ο δείκτης χρέους/ λειτουργικής κερδοφορίας. Υπό το πρίσμα αυτό, το Σεπτέμβριο, αναμένεται να διαφανεί εάν ο διαγωνισμός θα έχει επιτυχή έκβαση καθώς προβλέπεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά συνεχίζει να ποντάρει στην θετική πορεία και στο turnaround story της επιχείρησης, όπως φάνηκε και στη διάρκεια της πρόσφατης νέας ομολογιακής έκδοσης, που προσέλκυσε κεφάλαια τόσο Ελλήνων όσο και ξένων θεσμικών
Οι κρίσιμοι στόχοι
Η εταιρεία βασίζει πολλά στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς προβλέπει προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα που θα βοηθήσουν στην απομόχλευση του ισολογισμού της και ταυτόχρονα θα χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της επιχείρησης για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι η επιχειρησιακή αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ καθώς μόνο το δίκτυο των 239.236 χλμ. του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αναπόσβεστη αξία περί τα 3 δισ. ευρώ και αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, συμμετέχοντας στη λειτουργική κερδοφορία της με ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κατά συνέπεια τα τιμήματα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και ένα σημαντικό μέρος τους αναμένεται να κατευνθεί για την αποπληρωμή του δανεισμού που αντιστοιχεί στο 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Με την εταιρεία να έχει δανεισμό κοντά στο 1,5 δισ, η πώληση του 49% αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών υποχρεώσεων κατά 750 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της επιχείρησης έχει θέσει ως στόχο τη σταθεροποίηση του δείκτη χρέους/EBITDA κάτω από τα επίπεδα του 3,3, προκειμένου να αυξηθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, γεγονός που θα επιτρέψει και την επανεξέταση της μερισματικής πολιτικής μετά από χρόνια.
Τα υπόλοιπα έσοδα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων κυρίως στις ΑΠΕ και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι το 2023 θα φτάσουν σε ύψος τα 3,4 δις ευρώ. Από το συνολικό ύψος των επενδύσεων το 34% θα αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και το 3% άλλους τομείς.
Παράλληλα η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον τομέα των δικτύων. Συγκεκριμένα το business plan της ΔΕΗ προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα, ενώ σημαντικές επενδύσεις αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την εγκατάσταση 1000 σταθμών φόρτισης την επόμενη τριετία.
Που βρίσκεται ο διαγωνισμός
Που βρίσκεται όπως η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ; Παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκτός από το φυσικό πλούτο της χώρας, έπληξαν και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αναμένεται αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Έτσι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα που διεκδικούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ, τοποθετείται χρονικά για τις 4 Σεπτεμβρίου.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το τίμημα αναμένοντας προσφορές άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου