Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η Ευρώπη σε νευρική κρίση από τα παιχνίδια του Πούτιν με το ρούβλι και στο βάθος ρεύμα με το… δελτίο

Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/

Στο σημείο που την πονάει περισσότερο, την επάρκεια σε φυσικό αέριο, χτυπάει ο Πούτιν την Ευρώπη, η οποία δείχνει να διχάζεται. Ο Σόλτς εμφανίζεται αρχικά, κατά το Κρεμλίνο, να συμφωνεί με τον Πούτιν η Γερμανία να πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο, για να έρθει λίγη ώρα μετά κατηγορηματική διάψευση από την καγκελαρία.

Ο Ντράγκι φέρεται να ακούει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να του περιγράφει ένα σύστημα πληρωμής για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. «Ξέχνα το» απαντά στον Πούτιν ο Μακρόν, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι καλεί την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το απόλυτο όπλο, δηλαδή να κάνει καθολικό εμπάργκο στην Μόσχα και ακολουθώντας το παράδειγμα της χώρας του, να τερματίσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ως τα τέλη του έτους.


Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση. Τα παιχνίδια Πούτιν με το ρούβλι δοκιμάζουν τις αντοχές και την ενότητα των Ευρωπαίων, με την εξάρτηση να φτάνει για κάποιους το 80% όπως η Αυστρία και το 55%, όπως η Γερμανία. Μετά το Βερολίνο και η Βιέννη ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης απέναντι στο ενδεχόμενο να κοπούν εντελώς οι ρωσικές ροές, ενώ κόκκινος συναγερμός επικρατεί παντού στην Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα.


Κάποιοι θεωρούν ότι ο Πούτιν μπλοφάρει, άλλοι βλέπουν έναν αδίστακτο και εκτός ελέγχου ηγέτη, ικανό για όλα, που θέλει να δείξει στους ευρωπαίους πόσο λάθος κίνηση ήταν να τα βάλουν μαζί το, ακόμη και αν το κελίσιμο της στρόφιγγας θα είχε τεράστιο κόστος για την Ρωσία.


Η κατάσταση δεν θέλει πολύ για να ξεφύγει, με εξωπραγματικά μέχρι πρόσφατα σενάρια, όπως το ρεύμα με το δελτίο, να μοιάζουν πιθανά, ενώ ευρωπαίοι, όπως ο γερμανός υπ. Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρ. Χάμπεκ απευθύνουν έκκληση στους καταναλωτές να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. Στο τρελό αυτό μωσαικό, αν ο Πούτιν κάνει το απονενοημένο βήμα, τότε αυτόματα η διανομή του φυσικού αερίου μέσα από τα υφιστάμενα αποθέματα και τις πηγές τροφοδοσίας από άλλες πηγές θα δοθεί κατά προτεραιότητα σε νοσοκομεία, μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και βασικές βιομηχανίες, απαραίτητες για να μην καταρρεύσει η οικονομία.


Εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκαστούν να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τότε θα οδηγηθούμε σε διανομή με δελτίο στα νοικοκυριά. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν κατά τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση το 1973, όταν η Μ. Βρετανία είχε εκδώσει δελτίο στα καύσιμα.


Για την Ελλάδα τυχόν διακοπή της προμήθειας ρωσικού αερίου, θα οδηγούσε μετά από λίγες ημέρες την οικονομία σε πάγωμα. H ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας ανέρχεται σε περίπου 200.000 MWh, εκ των οποίων σχεδόν οι 115.000 Mwh, είναι ρωσικές και εισέρχονται στη χώρα μέσω του αγωγού στο Σιδηρόκαστρο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους κάλυψης από άλλες πηγές περίπου του 50% των ημερήσιων εισαγωγών. Εύκολα αυτές δεν μπορούν να βρεθούν. 


Τα έξτρα φορτία με LNG μέσα στον Απρίλιο, η αγκυροβόληση μιας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητά του, τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα δουλέψουν στο φουλ, αλλά και οι διαβουλεύσεις με την Ιταλία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε χώρους αποθήκευσης των απαραίτητων στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, είναι αναγκαία μέτρα, ενόψει του χειμώνα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, δηλαδή ο πόλεμος θα λήξει μέσα στην άνοιξη ή θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή θα τραβήξει ως το καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές.


Ο δείκτης TTF έκλεισε χθες στα 118 ευρώ/ MWh και το ρεύμα στην χονδρική θα πωλείται σήμερα προς 222,38 ευρώ, με τον καθηγητή του Μετσόβιου Παντελή Κάπρο, να εκτιμά στο χθεσινό συνέδριο Power & Gas Forum του Energypress, ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο, ακόμη και σήμερα να λήξει ο πόλεμος, θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά φέτος στο καλό σενάριο στα επίπεδα των 50-70 ευρώ/ MWh.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα