Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Χρονικό όριο παραμονής στην καθολική υπηρεσία θεσπίζει το ΥΠΕΝ /Το σύστημα “debt flagging»

Κωνσταντίνος Φιλίππου

https://energypress.gr

Στη θέσπιση χρονικού ορίου παραμονής των πελατών που μεταπίπτουν στον πάροχο καθολικής υπηρεσίας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αυτό αναφέρουν πηγές με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη που έχουν προγραμματίσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η ατζέντα της συνάντησης έχει να κάνει με τις προτάσεις για την τροποποίηση των άρθρων 42 και 44 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σχετικά με:


1.   Την αλλαγή του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας και κυρίως στους όρους εξόφλησης ή και διακανονισμού τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του πελάτη προς τον παλιό πάροχο.

2.   Τη θέσπιση ανώτατου χρόνου παραμονής του καταναλωτή στο καθεστώς καθολικής υπηρεσίας καθώς και στην υποχρεωτική ενημέρωση του πελάτη που μεταπίπτει στο εν λόγω καθεστώς μέσω των λογαριασμών που εκδίδει ο προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας.


Το σύστημα “debt flagging»

Ως προς το πρώτο θέμα, πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ, αν κι έχει στα χέρια της την εισήγηση της ΡΑΕ (Άνοιξη του 2021) εντούτοις δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Βούληση της είναι να ακούσει τις θέσεις των παρόχων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του ΚΠΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ προτείνει  την καθιέρωση του συστήματος «Debt Flagging» που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ και με βάση τις εντολές των προμηθευτών ρεύματος οι πελάτες θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη εφόσον έχουν χρέη, και με «πράσινη» εκείνοι που προχωρούν σε εξόφληση ή διακανονισμό των υπερήμερων οφειλών τους.

 Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει στην περίπτωση που «παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος» τότε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να δώσει στο Διαχειριστή εντολή για την απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. « Η υποβολή εντολής απενεργοποίησης συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση την επισήμανση του Πελάτη – οφειλέτη ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή (debt flagging)», σημειώνει η Αρχή, επιμένοντας στην καθιέρωση του συγκεκριμένου συστήματος.

Έτσι, ο πελάτης θα επισημαίνεται ως υπερήμερος οφειλέτης (με κόκκινη ένδειξη) και αυτόματα αναστέλλεται το δικαίωμα του να αλλάξει προμηθευτή.

Αν ο πελάτης, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, εξοφλήσει όλο το ποσό της οφειλής ή αν την διακανονίσει, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει στην απενεργοποίηση της εντολής διακοπής του φορτίου και να επισημάνει με «πράσινη» ένδειξη τον πελάτη. Τότε ο τελευταίος αποκτά το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή.

Η Αρχή, τονίζει, πως με την πρόταση της η πρόταση για διακανονισμό των χρεών από τον προμηθευτή καθίσταται υποχρεωτική.

Αν ο προμηθευτής σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεν ενεργοποιήσει εντολής διακοπής του μετρητή για ληξιπρόθεσμες οφειλές, και ο πελάτης αλλάξει εταιρία ρεύματος τότε ο παλιός προμηθευτής στερείται του δικαιώματος να ζητήσει την απενεργοποίηση του μετρητή.

Η πλειοψηφία των παρόχων φέρεται να συμφωνεί με αυτήν την πρόταση του Ρυθμιστή.


Η καθολική υπηρεσία


Η ΡΑΕ φέρεται, κατά τις πληροφορίες, να έχει λάβει εντολή από το ΥΠΕΝ για την πρόταση θέσπισης ανώτατου χρόνου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσίας.

Με το τρέχον πλαίσιο όσοι μεταπίπτουν στο καθεστώς αν κι έρχονται αντιμέτωποι με υψηλότερες χρεώσεις εντούτοις διατηρούν ανεξόφλητους τους λογαριασμούς τους και απολαμβάνουν την προστασία που τους παρέχεται για τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.

Η Καθολική Υπηρεσία, υποτίθεται πως αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο για τους καταναλωτές, τους οποίους οι πάροχοι καταγγέλλουν τις συμβάσεις λόγω οφειλών. Ωστόσο, νομοθετικά κενά επιτρέπουν την κατάχρηση της υπηρεσίας με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να μην μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης άλλου παρόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα