Κωνσταντίνος Φιλίππου
Πληροφορίες του energypress θέλουν τις δυο δημόσιες εταιρείες να έχουν συμφωνήσει στην κοινή τους δραστηριοποίηση στην παραγωγή ρεύματος μέσω μονάδας φυσικού αερίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως για το σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με επενδυτές ώστε να δημιουργηθεί κοινό σχήμα δημοσίου - ιδιωτικού τομέα για την επένδυση. Οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει και ως εκ τούτου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί «κλειδωμένο».
Πληροφορίες πως ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας συζητούν με τους εγχώριους ιδιωτικούς ομίλους που βρίσκονται στη φάση της κατασκευής ή της ωρίμανσης μονάδων CCGTs δεν επιβεβαιώνονται προσώρας.
Οι δυο δημόσιες επιχειρήσεις επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια επένδυση για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η ΔΕΗ εκτιμά πως στα επόμενα χρόνια οι τιμές του φυσικού αερίου θα αποκλιμακωθούν.
Οι ανάγκες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρό καύσιμο στα χρόνια της μετάβασης είναι μεγάλες. Όπως επίσης και για την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου από καύσιμο άλλης προέλευσης.
Οι προαναφερόμενες προβλέψεις τεκμηριώνονται και από το γεγονός της μεγάλης αναπτυξης τερματικών σταθμών LNG διεθνώς αλλά και στη χώρα μας (FSRU Αλεξανδρούπολης και Θράκης, Θεσσαλονίκης και Κορίνθου).
Επίσης η εταιρεία έχει συμπεριλάβει στα επενδυτικά της σχέδια την αξιοποίηση μέρους των εσόδων 1,350 δις ευρώ που άντλησε απο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη συμβατική παραγωγή.
2. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει σχεδιάσει την είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή στο πλαίσιο των αποφάσεων της για καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της, καθετοποίηση που δεν αφορά μόνον τη δυναμική είσοδό της στην παραγωγή ρεύματος μέσω ΑΠΕ, αλλά και τη θερμική παραγωγή μέσω αερίου, στην εμπορία του οποίου πρωταγωνιστεί.
Η δημόσια επιχείρηση αερίου κινείται στα πρότυπα Ευρωπαίων ανταγωνιστών της που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ηλεκτροπαραγωγή.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας επίσης έχει το πλεονέκτημα ενός διευρυμένου χαρτοφυλακίου αερίου με συμβόλαια που έχει με διεθνείς προμηθευτές.
Επίσης συμμετέχει και στο 20% του FSRU Αλεξανδρούπολης έχοντας έτσι με τον τρόπο αυτό διασφαλίσει πηγές προμήθειας αερίου για μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου