Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Δύο με τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί το deal ΔΕΗ - ΕNEL στη Ρουμανια - Το δέλεαρ των βαλκανικών assets και η χαμηλότερη αξία τους έναντι των ελληνικών


Γιώργος Φιντικάκης

https://energypress.gr/

Ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσε να κλείσει η εξαγορά από τη ΔΕΗ των assets της ENEL στην Ρουμανία, καθώς το due diligence προχωρά και έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα κατά 70%. Η εικόνα που μεταφέρουν πηγές της ΔΕΗ είναι θετική, δυσάρεστες εκπλήξεις κατά το «σκανάρισμα» των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν προκύψει και με τους σημερινούς ρυθμούς, εφόσον όλα πάνε καλά, η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει και σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων από σήμερα. Αμέσως μετά, το ΔΣ της ΔΕΗ θα αποφασίσει αν η επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά στην ENEL.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 100% της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, έχοντας πλέον ως βάση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της περιοχής.

Η διαπραγμάτευση, όπως διευκρίνιζαν ξανά χθες πηγές της ελληνικής πλευράς, αφορά στην εξαγορά του 100% των assets που ελέγχει η ENEL στην ρουμανική εταιρεία, ανεξαρτήτως του ποσοστού με το οποίο συμμετέχει σε κάθε μία από τις δραστηριότητες των δικτύων, της προμήθειας και των ΑΠΕ. Οι Ιταλοί έχουν διαφορετικά ποσοστά σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Αλλού κατέχουν το 51%, αλλού το 70% ή 80% και αλλού το 100%. Παντού ωστόσο κατέχουν το management, το οποίο φυσικά και πωλούν.


Τα χαμηλότερης αξίας assets στα Βαλκάνια 

Ερωτηθείσες οι ίδιες πηγές κατά πόσο η ΔΕΗ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ENEL στην Ελλάδα, απαντούν αρνητικά. Και εξηγούν ότι η αξία των παγίων στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των παγίων σε μια βαλκανική χώρα, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.

Επιχειρώντας ακριβώς να καταδείξει τις διαφορές με την Ελλάδα, στέλεχος της ΔΕΗ εξηγούσε ότι η Motor Oil αγόρασε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος 12 φορές το EBITDA, ενώ ο βασικός μέτοχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συζητά την πώλησή της σε ακόμη υψηλότερα νούμερα. Στον αντίποδα, οι συζητήσεις της ΔΕΗ με την ENEL γίνονται σε πολύ χαμηλότερα επιπεδα, κάτι που αφορά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της ρουμανικής ENEL, συμπεριλαμβανομένου και των δικτύων. Επίπεδα, τα οποία σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κινούνται χαμηλότερα κατά 20-30% της πρόσφατης εξαγοράς της ΕΛΤΕΧ Άνεμος από την Motor Oil


Οι συνέργειες

Συνέργειες μπορεί κανείς να βρει αμέτρητες. Στο φυσικό αέριο, όπου η μητρική ΔΕΗ θα έχει πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας και αντίστοιχα η ρουμανική θα προμηθεύεται σε καλές τιμές ποσότητες LNG που φτάνει στα ελληνικά λιμάνια, σήμερα στην Ρεβυθούσα και αύριο στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Στο πελατολόγιο, όπου στα 5 εκατομμύρια των πελατών της ΔΕΗ στην Ελλάδα, θα έρθουν να προστεθούν επιπλέον 3 εκατ. της ιταλικής θυγατρικής στην Ρουμανία.

Στις ανανεώσιμες, αφού όταν δεν φυσάει εδώ, θα φυσάει εκεί, άρα γίνεται μονιμότερη η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα του ομίλου, χαμηλώνοντας τα κόστη του: Η ρουμανική ENEL, λειτουργεί κοντά στα 600 MW αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ διαθέτει ένα pipeline από επιπλέον 5.000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Συνέργειες επίσης θα προκύψουν στο δίκτυο, αφού οι μεγαλύτεροι όγκοι επιτρέπουν χαμηλότερες τιμές μέσα από συντονισμένες προμήθειες υλικού από τον ελληνικό και το ρουμανικό ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος στη γείτονα είναι χωρισμένος σε γεωγραφικές περιοχές. Η ENEL ελέγχει το Βουκουρέστι, τη βιομηχανική ζώνη της Timisoara και το τουριστικό κομμάτι της Dobrota.

Κυρίως όμως είναι η γεωπολιτική σημασία της κίνησης που αξίζει προσοχής. Μπαίνοντας σε μια ώριμη αγορά, όπως η ρουμανική, ο ελληνικός όμιλος αποκτά πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο. Ποιόν; Αυτόν που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία. Διότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει ενιαία, οι περιορισμοί στις διασυνοριακές συναλλαγές έχουν αρθεί, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες (coupling), επομένως το ρεύμα πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

Ακριβώς πάνω στο ρουμανικό απόκτημα, θα έρθει να «κουμπώσει» και η νέα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, το 51% της οποίας ανήκει στην ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου ρεύματος να εξάγεται στα Βαλκάνια, δηλαδή και στην Ρουμανία. Αντί η ελληνική και η ρουμανική ΔΕΗ να αγοράζουν ρεύμα από τις εγχώριες αγορές, αμφότερες θα καλύπτουν τις ανάγκες της πελατείας τους, πουλώντας η μία στην άλλη, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί σε χαμηλότερα κόστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
κάντε κλικ στην εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
kourdistoportokali.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)

Κ.ΚΟΛΜΕΡ

Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

MICHAEL LANDON

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

TVP

TVP

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

TVP ΤΟ WEB ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ
κάντε κλικ στην εικόνα