Ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει «κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη» και προς την επίτευξη του υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε αποφασιστικά το επιχειρησιακό μας σχέδιο για τον μετασχηματισμό της εταιρείας με επενδύσεις».
Διαβεβαίωσε επίσης τους μετόχους ότι «η θέση της ΔΕΗ παραμένει ισχυρή παρά την ενεργειακή κρίση και συνεχίζει αταλάντευτη την υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου πάνω στους τρεις άξονες για τον πράσινο και ψηφιακό της μετασχηματισμό αλλά και για την ολοκλήρωση του πελατοκεντρικού της χαρακτήρα».
Τόνισε ακόμη ότι η εταιρεία έχει μειώσει το προφίλ κινδύνου στις ΑΠΕ, παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση του λιγνίτη, ενώ σημείωσε πως η κερδοφορία της δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τα ρυθμιστικά μέτρα της αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε τα θεμέλια για την «είσοδό» της στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω της Hellenic Hydrogen, της κοινοπραξίας που δημιούργησε με τη Motor Oil. Με «όχημα» της κοινοπραξία στόχος είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα στον κλάδο του υδρογόνου, αξιοποιώντας την παραγωγική βάση της ΔΕΗ σε μονάδες ΑΠΕ και την τεχνογνωσία της Motor Oil.
Αναφορικά με τον δανεισμό της επιχείρησης, ο κ. Στάσσης είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο αφού μεταξύ άλλων τα περισσότερα επιτόκια μας είναι σταθερά. Η υψηλή ρευστότητα δε», πρόσθεσε «λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας.
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στην εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.
Τη χαρακτήρισε «ορόσημο» για την επέκταση της στο εξωτερικό: «Οι δραστηριότητες της Enel αποτελούν ιδανική επιλογή», είπε υπενθυμίζοντας το αντίτιμο εξαγοράς των 1,26 δισ. ευρώ, όταν η αξία της επιχείρησης είναι στα 1,9 δισ. ευρω».
Η συναλλαγή όπως εκτίμησε ο κ. Στάσσης θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρεία θα αυξηθεί κατά 1,15 δις. ευρώ, ενώ στο EBITDA θα υπάρχει θετικό αντίκτυπο. Το πελατολόγιο της ΔΕΗ στην προμήθεια αυξάνεται στα 9 εκατομμύρια ενώ η εταιρεία αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στα 4 Γιγαβάτ.
Παράλληλα, ο κ. Στάσσης σημείωσε πως το 2022 η ΔΕΗ συνέβαλε με 1,8 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, μέσω στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων, καθώς και της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου