Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κάλεσμα του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μέχρι χθες το βράδυ είχαν δηλώσει ότι θα ανταποκριθούν και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, από τις Αραβικές χώρες ο Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, ο Γεν. Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες κ.α. Κάποιες χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών.
Το παρών στη Διάσκεψη δίνει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Οι θέσεις της Ελλάδας στη Διάσκεψη Ειρήνης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταφέρει στο Κάιρο τις θέσεις της Ελλάδας και τις θέσεις της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.
Θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και θα επαναλάβει την ανησυχία και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί, όπως θα τονίσει.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ακόμη να αναφερθεί στις τραγικές συνέπειες που θα είχε μια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Παγίως η Ελλάδα στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την παρουσία του στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ένας αξιόπιστος και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής και ότι ταυτόχρονα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες.
Η δύσκολη εξίσωση του Μεσανατολικού
Σήμερα στο Κάιρο, οι ηγέτες έχουν μπροστά τους μία πολύ δύσκολη… εξίσωση. Το αν θα λυθεί και σε ποιο βαθμό είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Όλη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή θα έχει πολυεπίπεδες συνέπειες.
Τα «μέτωπα» που ανησυχούν την Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
-Στο μέτωπο της οικονομίας επεξεργάζεται plan b με νέα μέτρα στήριξης σε ευάλωτους πολίτες, αν και εφόσον εκτιναχθεί στα ύψη η τιμή του πετρελαίου, κάτι που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα του και θα γιγαντώσει περαιτέρω το «τσουνάμι» της ακρίβειας.
-Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, η έμφαση δίνεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Ωστόσο, εφόσον υπάρξει μαζική φυγή Παλαιστινίων, με κύρια πύλη εξόδου την Αίγυπτο, θα πρόκειται για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση αναχαίτισης των ροών.
-Ανησυχία υπάρχει και για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, με την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να βρίσκονται για το λόγο αυτό, σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου